Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Νέα Υόρκη θα αποκτήσει πέντε αγάλματα γυναικών που συνέβαλαν στην πολιτιστική κληρονομία της



Η Νέα Υόρκη θα αποκτήσει πέντε αγάλματα γυναικών που έχουν συμβάλει σημαντικά στην κληρονομιά της πόλης με τις αρχές να δεσμεύονται ότι και τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα θα έχουν τουλάχιστον ένα μνημείο αφιερωμένο σε ιστορικό πρόσωπο που δεν είναι άντρας.

 

Κάθε μνημείο θα τοποθετηθεί σε μια περιοχή που συνδέεται με τη γυναίκα που θα τιμηθεί.

Σύμφωνα με το artsy.net στο Μανχάταν, δίπλα στον Grand Central Terminal θα ανεγερθεί άγαλμα αφιερωμένο στην ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα Ελίζαμπεθ Τζένιγκς Γκράχαμ προς τιμήν του αγώνα της για τον τερματισμό του διαχωρισμού στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Στο Μπρονξ θα τοποθετηθεί άγαλμα της παιδιάτρου, εκπαιδευτικού και ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών και πρωτοπόρου στη δημόσια υγεία, Χέλεν Ροντρίγκεζ Τρίας. Το μνημείο θα ανεγερθεί κοντά στο νοσοκομείο Lincoln, του οποίου την Παιδιατρική Κλινική διηύθυνε.

Στο Κουίνς θα ανεγερθεί άγαλμα της θρυλικής μορφής της τζαζ, Μπίλι Χόλιντεϊ και η Κάθριν Γουόκερ, φαροφύλακας θα τιμηθεί με μνημείο στο Στάτεν Άιλαντ.

Όλα αυτά θα συμβούν με πρωτοβουλία της πρώτης κυρίας της Νέας Υόρκης, Σιρλέιν ΜακΓκρέι, συζύγου του δημάρχου της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο το project «She Built NYC» σε συνεργασία με την πρώην αντιδήμαρχο Αλίσια Γκλεν.

Η δημοτική αρχή αποφάσισε επίσης να τιμήσει τη Σίρλεϊ Τσίζολμ, την πρώτη μαύρη γυναίκα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με άγαλμά της που θα τοποθετηθεί στο Μπρούκλιν.

Όπως η πρώτη κυρία της Νέας Υόρκης εξήγησε στους New York Times θα τοποθετηθούν αγάλματα γυναικών για να τιμηθούν τα επιτεύγματά τους.

Δεσμευθήκαμε να κάνουμε το καλύτερο για γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, καλλιτέχνες, γυναίκες που έχουν επιτύχει και δεν έχουν αναγνωριστεί στις ιστορίες που γράφουν οι άνδρες, τόνισε η Σιρλέιν ΜακΓκρέι.

Οι τέσσερις προσωπικότητες που θα τιμηθούν επιλέχθηκαν με ψηφοφορία μεταξύ 2.000 υποψηφιοτήτων που υπέβαλαν πολίτες μέσω της πλατφόρμας της women.nyc, της οργάνωσης που υλοποιεί την πρωτοβουλία «She Built NYC». Το 98% όσων ψήφισαν απάντησαν ότι προτιμούν να τιμηθούν γυναίκες που δραστηριοποιήθηκαν σε θέματα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και δικαιοσύνης.