Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το Χόλιγουντ απένειμε τα τιμητικά του Οσκαρ με την σκέψη στα θύματα των πυρκαγιών



Τα τιμητικά της Οσκαρ στον Λάλο Σίφριν, συνθέτη του μουσικού θέματος της ταινίας «Mission Impossible» («Επικίνδυνη αποστολή») και στην Σίσελι Τάισον, ίνδαλμα δύο γενεών αφροαμερικανίδων ηθοποιών, απένειμε η αμερικανική Ακαδημία των βραβείων.

Η Ακαδημία με τη σκέψη στραμμένη στα θύματα των πυρκαγιών της Καλιφόρνια, που έφθασαν έως τη γειτονιά του Χόλιγουντ, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα των πυρκαγιών, ζήτησε από τους εικονολήπτες να μην μαγνητοσκοπήσουν τις αφίξεις των αστέρων στο Dolby Theatre για την τελετή απονομής των «Βραβείων των Κυβερνητών». Μόνο οι φωτογράφοι είχαν διαπιστευτεί για να απαθανατίσουν τους σταρ πάνω στο κόκκινο χαλί της 10ης αυτής διοργάνωσης .

Ανοίγοντας την τελετή, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών Τζον Μπέιλι απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς και στους πυρόπληκτους. «Χιλιάδες αμερικανοί συμπατριώτες μας είναι άστεγοι» και περισσότεροι από χίλιοι αγνοούνται, υπενθύμισε.

«Χάθηκε και ένα κομμάτι της δικής μας ιστορίας» στην πυρκαγιά που έπληξε το Μαλιμπού και τους λόφους στα δυτικά περίχωρα του Λος ‘Αντζελες, καταστρέφοντας κυρίως το «Paramount Ranch», ένα παλιό τόπο γυρισμάτων που φιλοξενούσε τις θερινές προβολές ταινιών βωβού κινηματογράφου που διοργάνωνε η Ακαδημία, πρόσθεσε ο Μπέιλι.

Ο Λάλο Σίφριν, 86 ετών, συνθέτης της αξέχαστης μουσικής της «Mission Impossible» και πολλών άλλων σειρών και ταινιών, όπως ο «Επιθεωρητής Κάλαχαν» (1971), έλαβε το τιμητικό του ‘Οσκαρ από τον παλιό του συνεργάτη, τον κινηματογραφιστή και ηθοποιό Κλιντ ‘Ιστγουντ έπειτα από έναν διάλογο αρκετά σουρεαλιστικό μεταξύ των δύο βετεράνων.

«Μπορείς να μιλήσεις στα ισπανικά αν θέλεις, θα βάλουμε υπότιτλους», είπε ο Κλιντ ‘Ιστγουντ στον Αργεντίνο συνθέτη. «Η μουσική είναι οικουμενική γλώσσα, δεν χρειάζεται υπότιτλους», απάντησε διακριτικά ο Λάλο Σίφριν.

 

Όταν ρωτήθηκε για τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε αμέσως η μουσική του στην ταινία «Επικίνδυνη Αποστολή» την οποία συνέθεσε μέσα σε μερικά λεπτά, ο μουσικός με την πλούσια προσφορά στην ιστορία του κινηματογράφου εξήγησε απλά: «Η μουσική για τις ταινίες είναι σαν να γράφεις ένα γράμμα. Η μουσική για την τηλεόραση είναι σαν να γράφεις ένα τηλεγράφημα…».

Αλλη τιμώμενη σταρ ήταν η ηθοποιός Σίσελι Τάισον, εμβληματική μορφή του Μπρόντγουεϊ , η οποία θα γιορτάσει τα 94α γενέθλιά της τον προσεχή μήνα. «Είναι μια βασίλισσα για όλους εμάς τους Αφροαμερικανούς» υπογράμμισε ο 49χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάιλερ Πέρι. «Χρειάστηκε να δουλεύει δέκα φορές πιο σκληρά για να αμείβεται εκατό φορές λιγότερο, αφού ήταν μαύρη».

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση κατά την βράβευση της Σίσελι Τάισον, για την οποία πήγαν στην τελετή διασημότητες όπως η Οπρα Γουίνφρεϊ, ο Τομ Χανκς, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Χάρισον Φορντ .

Για τον 85χρονο συνθέτη Κουίνσι Τζόνσον που ήταν παρών, η Τάισον απλά «άνοιξε τον δρόμο» σε γενιές γυναικών ηθοποιών όπως η Αντζελα Μπάσετ , η Γούπι Γκόλντμπεργκ , η Χάλι Μπέρι η Βαϊόλα Ντέιβις , η Λουπίτα Νιόνγκο (‘Οσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «12 χρόνια σκλάβος», η οποία επίσης ήταν στην αίθουσα.

Το Χόλιγουντ τίμησε επίσης τον εμβληματικό εκπρόσωπο πολλών αστέρων Μάρβιν Λέβι, ο οποίος έκτισε όλη του την καριέρα στα κινηματογραφικά στούντιο της Καλιφόρνιας και είχε ενταχθεί στην εταιρία του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Δύο επίσης στενοί συνεργάτες του διάσημου σκηνοθέτη, οι «παντοτινοί φίλοι» του, τιμήθηκαν με ένα «Βραβείο Θάλμπεργκ»: το ζευγάρι των παραγωγών Φρανκ Μάρσαλ και Κάθλιν Κένεντι. Στους δυο τους οφείλονται σχεδόν όλες τις επιτυχίες του Σπίλμπεργκ μετά την ταινία «Οι Kυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού» (1981). Η Κένεντι είναι πρόεδρος της LucasFilm.

Τα τιμητικά Οσκαρ απονέμονται σε ξεχωριστή τελετή από εκείνη των άλλων Οσκαρ.