Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

H Ζάρια Φόρμαν ζωγραφίζει την κλιματική αλλαγή



Η Ζάρια Φόρμαν (Zaria Forman) καταγράφει την αλλαγή του κλίματος ζωγραφίζοντας με παστέλ. Ταξιδεύει σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη για να έχει εικόνα και έμπευση για τη δουλειά της, η οποία εκτίθεται διεθνώς.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις «Operation IceBridge» της NASA στην Ανταρκτική, τη Γροιλανδία και το τμήμα του Καναδά που είναι στον αρκτικό κύκλο. Τελευταία, για τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες, από το κατάστρωμα του National Geographic Explorer παρατήρησε από πολύ κοντά τα τεράστια τοιχώματα παγετώνων της Ανταρκτικής. Παγετώνων που συρρικώνονται με σταθερό ρυθμό ό,τι κι αν υποστηρίζει ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η εμπειρία αυτή της έδωσε τη δυνατότητα να ενσωματώσει πιο πολύ στα έργα της τα σχήματα της φύσης, προσφέροντάς της μια καινούργια καλλιτεχνική προοπτική. 

«Πολλοί από μας κατανοούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή για μας. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα μπορεί να φαίνεται αφηρημένο, τα φυσικά τοπία που κινδυνεύουν να μοιάζουν απόμακρα» λέει η Ζάρια Φόρμαν. «Ελπίζω οι πίνακες μου, αποδίδοντας την πολύ δυνατή εμπειρία του να είσαι δίπλα σε ένα παγετώνα, να κάνουν το εύθραυστο της Ανταρκτικής να φαίνεται φρικιαστικό στα μάτια του θεατή» προσθέτει.