Είναι μια αναδυόμενη καλλιτεχνική δύναμη της Κίνας που έχει ανοίξει με αυτοπεποίθηση την πύλη προς τον δυτικό μουσικό πολιτισμό. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Χανγκτσόου (Hangzhou Philharmonic Orchestra-HPO) έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πλέον διακεκριμένα κινεζικά σύνολα από έγκριτα έντυπα όπως το Musical America και, μέσα σε εννιά χρόνια από την ίδρυσή της (2009), έκανε αισθητή την παρουσία της αναπτύσσοντας ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: συναυλίες συμφωνικής μουσικής και μουσικής δωματίου, παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, μουσική για τον κινηματογράφο, ηχογραφήσεις.
Επικεφαλής της είναι ο Yang Yang [Γιανγκ Γιανγκ], ένας νεαρός αρχιμουσικός που εντυπωσίασε το ευρωπαϊκό κοινό το 2006, αποσπώντας α΄ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας «Δημήτρης Μητρόπουλος» στην Αθήνα. Με τη Φιλαρμονική της Χανγκτσόου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της περιοδείας, συμπράττει ο βραβευμένος κινέζος βιολονίστας Ning Feng [Nινγκ Φενγκ], ένας σολίστ παγκόσμιας ακτινοβολίας με ένθερμο κοινό διεθνώς. Στην εμφάνισή του στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης τη Δευτέρα 16 Απριλίου στις 8:30 μ.μ., ερμηνεύει το υψηλών απαιτήσεων Πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Το πρόγραμμα της βραδιάς συμπληρώνουν η Εισαγωγή από την όπερα Ο Ιπτάμενος Ολλανδός του Ρίχαρντ Βάγκνερ και οι Συμφωνικοί χοροί του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.
Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών του έτους Ελλάδας–Κίνας και αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Φόρμιγξ.
Ning Feng
Ο πολυβραβευμένος βιολονίστας Ning Feng, με βάση το Βερολίνο, εξορμά στα μεγαλύτερα συμφωνικά κέντρα διεθνώς, ενώ δίνει συχνά ρεσιτάλ και συναυλίες στην πατρίδα του σε συνεργασία με κινεζικές ορχήστρες αλλά και με το Dragon Quartet, το οποίο ίδρυσε το 2012. Φημίζεται για τον λυρισμό και τη συναισθηματική διαύγεια των ερμηνειών του καθώς και για τη δεξιοτεχνική του δεινότητα.
Συνεργάστηκε πρόσφατα με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης και τον Ιβάν Φίσερ. Έχει περιοδεύσει με τη Φιλαρμονική του Χονγκ Κονγκ (Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ευρώπη) και έχει συνεργαστεί με διάσημα μουσικά σύνολα από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Δίνει ρεσιτάλ μουσικής δωματίου τακτικά και συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ηχογραφήσεις του με έργα Σαρασάτε, Λαλό, Ραβέλ και Μπιζέ/Ουάξμαν καθώς και με σονάτες και παρτίτες για σόλο βιολί του Γ. Σ. Μπαχ (α΄ εκτέλεση από κινέζο σολίστ) έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.
Απόφοιτος της Σχολής Μουσικής «Χανς Άισλερ» του Βερολίνου και τη Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου, ο Νινγκ Φενγκ έχει διακριθεί στους διεθνείς διαγωνισμούς βιολιού του Ανόβερου, «Βασίλισσα Ελισάβετ», «Γιεχούντι Μενουχίν», «Μάικλ Χιλ» (α΄ βραβείο) και «Παγκανίνι» (α΄ βραβείο).
Φιλαρμονική Ορχήστρα της Χανγκτσόου
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Χανγκτσόου ιδρύθηκε το 2009 και, μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, έχει καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα πλέον δραστήρια συμφωνικά σύνολα της Κίνας και ως ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του πολιτισμού της Χανγκτσόου.
Καλλιτεχνικός διευθυντής και βασικός αρχιμουσικός της Ορχήστρας είναι ο μαέστρος Γιανγκ Γιανγκ, ο οποίος και θα τη διευθύνει στην εμφάνισή της στο Μέγαρο. Το σύνολο έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους κινέζους σολίστ ως artists-in-residence αλλά και με σπουδαίους προσκεκλημένους μουσικούς (Ντάγκλας, Τιμπωντέ, Γκαβρίλοφ, Τσανγκ, Κρέμερ, Μιντς, Βενγκέροφ, Καπυσόν, Γκούτμαν κ.ά.), μαέστρους (Φεντοσέγιεφ, Γέρβι, Μέτα, Πεντερέτσκι, Ροζντεστβένσκι κ.ά.) και λυρικούς τραγουδιστές (Χάμπσον, Σούμι Τζο κ.ά.). Έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε Σλοβενία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Εσθονία, Τσεχία και Αυστρία και έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ στη Γερμανία και στην Κίνα καθώς και στο μουσικό φεστιβάλ της Ταορμίνα (όπερα). Επίσης, έχει δώσει συναυλίες σε μεγάλες συμφωνικές αίθουσες, ενώ έχει συμμετάσχει σε οπερατικές παραγωγές σε λυρικά θέατρα της Κίνας. Έχει ακόμη λάβει μέρος σε επετειακά αφιερώματα για τον Βέρντι και τον Μάλερ καθώς και σε φεστιβάλ, τηλεοπτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο διεθνών πολιτικοοικονομικών συναντήσεων.
Το 2017 η Φιλαρμονική της Χανγκτσόου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το δικό της διεθνές φεστιβάλ, το οποίο περιλάμβανε συναυλίες, σεμινάρια, διαλέξεις, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και φωτογραφική έκθεση. Η Ορχήστρα συμμετέχει επίσης σε προγράμματα ανταλλαγών με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας και το Ωδείο Yong Siew Toh καθώς και σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Ωδείο της Σαγκάης και την Εθνική Συμφωνική του Λάος.
Στο ρεπερτόριό της δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη της σύγχρονης δημιουργίας και ειδικότερα σε κινέζους συνθέτες της εποχής μας, μέσα από παραγγελίες και πρώτες εκτελέσεις, αλλά και στην παραδοσιακή μουσική. Πολλές από τις δημοφιλέστατες πρωτοβουλίες της στο πλαίσιο της τοπικής κοινότητας της Χάνγκτσοου έχουν ως βασική προτεραιότητα την εξοικείωση του κοινού με την κλασική μουσική.
Yang Yang
Ο μαέστρος Yang Yang είναι ένας από τους πλέον προβεβλημένους αρχιμουσικούς της νέας γενιάς στην Κίνα και ο πρώτος κινέζος μαέστρος που έχει κερδίσει α΄ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας «Δημήτρης Μητρόπουλος». Έχει στο ενεργητικό του πολλές συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ορχηστρικά σύνολα και λυρικά θέατρα της χώρας του, ενώ έχει συμπράξει με γνωστές ορχήστρες από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κορέα καθώς και με την Όπερα της Βερόνας και το Teatro Regio του Τορίνο. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει ακόμη συνεργασίες με φημισμένους σολίστ· μεταξύ άλλων, με την τσελίστα Νατάλια Γκούτμαν, τους βιολονίστες Μαξίμ Βενγκέροφ, Γκίντον Κρέμερ, Μιντόρι, Ωγκυστέν Ντυμαί, τους πιανίστες Λανγκ Λανγκ, Ζαν-Υβ Τιμπωντέ, τη σοπράνο Σούμι Τζο κ.ά. Έχει διευθύνει παραστάσεις όπερας με έργα Βέρντι, Λεονκαβάλλο, Μότσαρτ, Μπιζέ, Πουτσίνι και σύγχρονων κινέζων συνθετών.
Ο Γιανγκ Γιανγκ έκανε το ντεμπούτο του το 1998 στο Α΄ Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ του Πεκίνου. Από το 2000 έως το 2016 κατείχε τη θέση του Βοηθού Μαέστρου και Μόνιμου Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής της Κίνας, ενώ το 2009 ηγήθηκε της πρωτοβουλίας για την ίδρυση τους Φιλαρμονικής της Χανγκτσόου, με την οποία έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ και έχει περιοδεύσει σε Ρωσία και Εσθονία. Είναι μουσικός διευθυντής και βασικός αρχιμουσικός της Εθνικής Όπερας της Κίνας καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής και βασικός αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής της Χανγκτσόου.
Το πρόγραμμα
Α΄ μέρος
RICHARD WAGNER (1813-1883)
Ο Ιπτάμενος Ολλανδός (Εισαγωγή)
ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ (1906-1975)
Κοντσέρτο για βιολί αρ. 1 σε λα ελάσσονα
Β΄ μέρος
ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (1873-1943)
Συμφωνικοί χοροί
Σολίστ│ Ning Feng (βιολί)
Μουσική διεύθυνση │Yang Yang