Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Έκθεση γλυπτικής: "Cellular" της Αντωνίας Παπατζανάκη



Το Μουσείο Ηρακλειδών με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει έκθεση με τίτλο "Cellular" της διακεκριμένης γλύπτριας Αντωνίας Παπατζανάκη, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Βιολογίας και με τη συνεργασία του Θοδωρή Κουτσογιάννη, Δρ. Ιστορίας της τέχνης. 

Στην σειρά έργων "Cellular" η καλλιτέχνις διερευνά την έννοια της οργανικής μονάδας, το βασικό κύτταρο της ζωής. Η Παπατζανάκη εμπνέεται από βιολογικές κυτταρικές δομές, το εγγενές φως τους και την καθολικότητά τους.

Η σειρά κινείται μεταξύ γλυπτικής, χαρακτικής και ζωγραφικής. Κάθε έργο αποτελείται από επάλληλα επίπεδα χαραγμένου πλεξιγκλάς που φωτίζονται από το εσωτερικό του, ενώ τα οργανικά σχήματα χρωματίζονται και τονίζονται από τη διάθλαση του φωτός πάνω στις χαράξεις. Είτε ως φωτεινά έργα - από πλεξιγκλάς, ανοξείδωτο ατσάλι και φως - είτε ως εκτυπώσεις σε χαρτί, τα έργα καταδεικνύουν το διαρκές ενδιαφέρον της δημιουργού για τον κόσμο και τα πρωτογενή στοιχεία του και υποδηλώνουν τον πρωταρχικό ρόλο του φωτός στην ύπαρξη της ζωής. 

Η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικές διαλέξεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων. 

Διαλέξεις:

Δευτέρα 6 Μαΐου, 18:30 – 20:00: Φως και ζωή, Γιάννης Μανέτας, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών 

Τετάρτη 22 Μαΐου, 18:30 – 20:00: Πηγαίνω στο σχολείο και οι Τέχνες είναι εκεί, Μαρία Κωττούλα, Δρ. Φιλολογίας & Χριστίνα Παπαζήση, Δρ. Βιολογίας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία 

Δευτέρα 3 Ιουνίου, 18:30 –20:00: Από το κύτταρο στον άνθρωπο: το πολύτιμο δώρο της ζωής, Ιωάννα Μαστρομηνά, Δρ. Εμβρυολογίας, Κλινική Εμβρυολόγος, Ιατρική μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής "Εμβρυογένεσις" 

Εκπαιδευτικό-βιωματικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων: Cellular - Βιολογία & τέχνη

Υπεύθυνη σχεδιασμού: Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Βιολογίας. Παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε συνεννόηση με το Μουσείο Ηρακλειδών.