Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Disney-Fox: Τι σημαίνει το deal των 71,3 δισ. για το Χόλιγουντ και την περιουσία του Μέρντοχ



Το mega- deal των 71, 3 δισ. δολαρίων με το οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους η Disney και η Fox ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, πέρασε από σαράντα κύματα και τελικά ολοκληρώθηκε έχοντας λάβει την έγκριση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών ανά τον κόσμο. Αποκαλύπτει μία ευρύτερη τάση στον χώρο των μέσων και της ψυχαγωγίας και είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για την αμερικανική εταιρεία των μεγάλων κινηματογραφικών ταινιών όσο και για τον Αυστραλό μεγιστάνα, Ρούπερτ Μέρντοχ. 

Η συγχώνευση εντάσσεται στην κούρσα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αμερικανική και άλλες μεγάλες αγορές ψυχαγωγίας, όπου το να έχεις μία επιτυχημένη ταινία ή σειρά ή ένα ειδησεογραφικό μέσο δεν θεωρείται πια αρκετό. Η τάση έχει οδηγήσει σε ένα κύμα συγκέντρωσης μεταξύ κολοσσών. Ο τηλεπικοινωνιακός γίγναντας AT&T εξαγόρασε την Time Warner για να περάσει την ψυχαγωγία στα κινητά τηλέφωνα, αλλά και να επεκτείνει τις υπηρεσίες streaming. H Comcast, που κάποια στιγμή διεκδικούσε την Sky του Mέρντοχ, εξαγόρασε την DreamWorks Animation SKG το 2016 για να ενισχύσει τα τμήματα NBCUniversal και Universal Pictures. Πολλοί πιστεύουν ότι φέτος θα δούμε ακόμη ένα mega deal ανάμεσα σε CBS και Viacom. 

 

H Disney με την συμφωνιά αυτή αποκτά ηγετικό ρόλο στο Χόλιγουντ. Είχαν άλλωστε προηγηθεί οι εξαγωγές των κινηματογραφικών στούντιο Pixar Animation, Marvel Entertainment και Lucasfilm, οι οποίες της χάρισαν μεταξύ άλλων την ιδιοκτησία των ταινιών αλλά και προϊόντων Toy Story, The Avengers και Star Wars. Kάτω από την ίδια στέγη έρχονται να μπουν τώρα και όλες οι επιτυχίες της Fox. 

Χαμένος δεν βγαίνει βέβαια ούτε ο Μέρντοχ. Ο πρόεδρος της 21st Century Fox Corp είχε εκτιμώμενη περιουσία ύψους 18,4 δισ. δολαρίων το μεσημέρι της Τετάρτης, 12 ώρες πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Έχει δει την περιουσία του δηλαδή να αυξάνεται κατά 4,3 δισ. δολάρια από τον Δεκέμβριο το 2017, όταν ανακοινώθηκε το deal. 

To μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας αυτής ήταν πριν από την ολοκλήρωση το μερίδιο 17% και αξίας 13,3 δισ. δολαρίων στην Fox. Βάσει της περίπλοκης συμφωνίας αποκτά, όπως υπολογίζει το Fortune, μερίδιο 39% αξίας 4,2 δισ. δολαρίων στην νεά Fox Corporation και μερίδιο αξίας 10,5 δισ. δολαρίων στην Disney.