Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Balkan Project, γυναίκες στη σύγχρονη μουσική



Έξι πολυβραβευμένες συνθέτριες του 21ου αιώνα από τα Βαλκάνια σε ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη μουσική: Darija Andovska (Ντάρια Αντόφσκα, ΠΓΔΜ), Zeynep Gedizlioğlu (Ζεϋνέπ Γκεντιζλίογλου, Τουρκία), Milica Djordjević (Μίλιτσα Τζόρτζεβιτς, Σερβία), Diana Rotaru (Ντιάνα Ροτάρου, Ρουμανία), Alexandra Karastoyanova (Αλεξάνδρα Καραστογιάνοβα, Βουλγαρία) και Λίνα Τόνια (Ελλάδα).

Δημιουργίες γυναικών ερμηνευμένες από ένα σύνολο ειδικευμένο στη νέα μουσική, το Ergon Ensemble, και από τη σοπράνο Άρτεμη Μπόγρη υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Balkan Project - Το πρόγραμμα

Darija Andovska (γενν. 1979, ΠΓΔΜ) -Zugzwag για βιολί, κρουστά, πιάνο και tape (2011)

H Ντάρια Αντόφσκα έχει γράψει μουσική δωματίου, σολιστικά, ορχηστρικά, συμφωνικά και χορωδιακά έργα καθώς και μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για παραστάσεις χορού και για πρότζεκτ πολυμέσων. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ευρώπη και την Αμερική. Οι δισκογραφικές της δουλειές κυκλοφορούν σε Γερμανία, Ελβετία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιταλία, ΠΓΔΜ και Σερβία-Μαυροβούνιο. Είναι αποδέκτης πολλών διεθνών βραβείων, μεταξύ των οποίων και το ελβετικό βραβείο καλύτερης συνθέτριας της χρονιάς για το 2014.

Zeynep Gedizlioğlou (γενν. 1977, Tουρκία) - Wenn du mich hörst, klopf zweimal για σοπράνο και κουαρτέτο εγχόρδων (2009)

Η τουρκάλα συνθέτρια Ζεϋνέπ Γκεντιζλίογλου έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις (βραβείο καλύτερης συνθέτριας Ernst von Siemens-2012, Μουσικά Βραβεία Ντονιτσέττι-2014 κ.ά.), ενώ πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης καλλιτέχνιδας στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Δημιουργίες της έχουν παρουσιαστεί ζωντανά και έχουν μεταδοθεί ραδιοφωνικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από ορχηστρικά και χορωδιακά σύνολα καθώς και από σχήματα μουσικής δωματίου. Έργα της έχουν διευθύνει σε πρώτη εκτέλεση γνωστοί αρχιμουσικοί (Κάλιτσκε, Ένγκελ, Βολκόφ, κ.ά.).

Milica Djordjević (γενν. 1984, Σερβία) - In the Bottom of the Stone για ensemble (2006)

Η Μίλιτσα Τζόρτζεβιτς ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία στην Ευρώπη (καλύτερης συνθέτριας Ernst von Siemens-2016, σύνθεσης Berlin-Rheinsberger-2013, Musica Femina München / διαγωνισμός Münchener Κammerorchester-2013/14, διαγωνισμός σύνθεσης του Φεστιβάλ Λουκέρνης-2013, Nikola Tesla-2012, της πόλης του Στρασβούργου-2008 κ.λπ.). Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες, ανσάμπλ και σολίστ. Ο πρώτος της δίσκος απέσπασε το βραβείο των γερμανών μουσικοκριτικών 2017. Έργα της έχουν παρουσιαστεί και μεταδοθεί στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία.

Diana Rotaru (γενν. 1981, Ρουμανία) - Verde για φλάουτο, βιολί, τσέλο και πιάνο (2015)

Έχει συνθέσει πάνω από 50 έργα για σχήματα μουσικής δωματίου και για ορχήστρα καθώς και όπερες δωματίου, σάουντρακ για ταινίες μικρού μήκους και παραστάσεις πολυμέσων. Συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες προώθησης της νέας μουσικής στη Ρουμανία μέσα από ανσάμπλ και καλλιτεχνικούς θεσμούς (SonoMania new music ensemble, InnerSound International New Arts Festival, Romanian Music Information Center). Βραβεία τής έχουν απονείμει, μεταξύ άλλων, η Ρουμανική Ακαδημία (George Enescu Award-2010) και το Φεστιβάλ World Music Days (Young Composer Award-2008), ενώ της έχει δοθεί και το βραβείο Irino στην Ιαπωνία (2004).

Alexandra Karastoyanova (γενν. 1968, Βουλγαρία) - Prebolyava για σοπράνο και ensemble (2016)

Η ρωσοβουλγαρικής καταγωγής Αλεξάνδρα Καραστογιάνοβα είναι συνθέτρια και πιανίστα. Το κοντσέρτο της για βιολί «Mahagony» παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στο Κάρνεγκι Χολ, ενώ το ορχηστρικό της «Αnnäherung» ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από την Ορχήστρα Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ. Έργα της έχουν ακουστεί σε αίθουσες της Αυστρίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Αρμενίας και άλλων χωρών καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο εξαίρετης καλλιτέχνιδος του αυστριακού κράτους,  της πόλης της Βιέννης, Theodor-Körner της αυστριακής προεδρίας και το ετήσιο βραβείο του Σάλτσμπουργκ.

Λίνα Τόνια (γενν. 1985, Ελλάδα) - Δέησις για ensemble (2008)

Η νεαρή συνθέτρια δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Περισσότερα από 28 έργα της έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης στη  Βιέννη, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βαϊμάρη, το Ζάγκρεμπ, τη Σόφια, τη Φιλιππούπολη, τα Τίρανα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η μουσική της εκδίδεται από τους οίκους Donemus Publishing House (Χάγη) και τη Sempre Piu (Παρίσι). Βραβεία τής έχουν απονείμει ακόμη η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, το ΑΠΘ κ.ά. Όπερές της έχουν ανέβει στην ΕΛΣ (2012) και στη Μουσική Μπιενάλε του Ζάγκρεμπ (3ο βραβείο-2015). Το πιο πρόσφατο ορχηστρικό της («Butterfly Effect») ηχογραφήθηκε από την Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας το 2017.

Tιμές εισιτηρίων

7 ευρώ (φοιτητές, νέοι) - 10 ευρώ (Ζώνη Β) - 15 ευρώ (Ζώνη Α)

Πληροφορίες

210 72.82.333

www.megaron.gr

Επίσης

facebook

megaron.gr