Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ανακαλύφθηκε νέος πτερόσαυρος με δόντια «καρφιά» και κεφάλι σαν του πελεκάνου



Μια ομάδα παλαιοντολόγων του Πανεπιστημίου Brigham Young έχει ανακαλύψει τα οστά ενός μέχρι πρότινος άγνωστου πτερόσαυρου, που κοινώς είναι γνωστοί ως πτεροδακτύλοι.

Οι παλαιοντολόγοι ονόμασαν το νέο είδος «Caelestiventus hanseni» που σημαίνει «ουράνιος άνεμος». Το είδος έχει ένα άνοιγμα φτερών που έφτανε τα 5 πόδια. Είχε επίσης 112 δόντια που περιλαμβάνουν αιχμηρούς κυνόδοντες που μοιάζουν με καρφιά, κοντά στο ρύγχος του. Η κάτω γνάθος έμοιαζε με μια σακούλα διαμορφωμένη όπως αυτή των πελεκάνων, και πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για να μαζεύει τροφή από τα νερά.

Οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι το νέο είδος όχι μόνο πετούσε, αλλά περπατούσε και στα τέσσερα, ενώ τα φτερά του ήταν διπλωμένα κάθετα, ειδικά όταν έψαχνε για το θήραμά του.

Η ανακάλυψη, από την ομάδα, των σχεδόν άθικτων οστών του νέου είδους στη βορειοανατολική Γιούτα ήταν απροσδόκητη.

Η Brooks Britt, καθηγήτρια γεωλογικής επιστήμης στο BYU, η οποία ήταν επικεφαλής της ομάδας, δήλωσε ότι υπήρχαν μόνο 30 είδη τριασικών πτεροσαύρων που ανακαλύφθηκαν στο παρελθόν και κανένα από αυτά δεν ευδοκιμούσε σε ερήμους. Γενικά, τα οστά των ετερόπλαστων είναι εύθραυστα. Τα οστά τους, όταν βρεθούν, συνήθως μοιάζουν με σαν να προέρχονται από σφοδρό τροχαίο.

Τα οστά του caelestiventus hanseni, ωστόσο, βρέθηκαν χωρίς κανένα σπάσιμο. Τα υπολείμματα βρίσκονταν διατηρημένα στην άμμο.

"Τα περισσότερα τριασικά δείγματα αποτελούνται από ένα μόνο οστό: για παράδειγμα, ένα μικρό κομμάτι από ένα δάχτυλο ή έναν σπόνδυλο από το λαιμό. Για αυτό το ζώο έχουμε τις πλευρές του προσώπου και πλήρες το πάνω μέρος του κρανίου του, μαζί με την κάτω σιαγόνα και μέρος των φτερών", ανέφερε η Britt στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution στις 13 Αυγούστου.

Με την ανακάλυψη του Caelestiventus hanseni, οι ειδικοί κατάλαβαν τώρα ότι τα είδη ήταν πραγματικά διαφορετικά.

Τα οστά υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια χρόνια και είναι τα πρώτα βρέθηκαν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το συγκεκριμένο είδος προηγείται όλων των πτεροσαύρων της ερήμου κατά 65 εκατ. χρόνια.