Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τσίπρας στους Financial Times: Με εκλογές τον Οκτώβριο είναι πιο πιθανή η νίκη ΣΥΡΙΖΑ



Η μετάθεση των βουλευτικών εκλογών έως το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας, τον Οκτώβριο, θα μεγιστοποιήσει την πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑαυτό είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Στον απόηχο του πακέτου παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η πάροδος του χρόνου θα επιτρέψει στους πολίτες να διαπιστώσουν τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης στην καθημερινότητά τους, οδηγώντας σε επιβράβευση για την Κουμουνδούρου.

«Κάθε ημέρα που περνά, νομίζω ότι οι άνθρωποι κατανοούν στις ζωές τους ότι η κατάσταση έχει αλλάξει», αναφέρει, καθώς η χώρα απέχει λίγες ημέρες από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές.

«Το να περιμένω είναι κέρδος για εμένα, διότι κάποιες φορές υπάρχει χρονική διαφορά […] ανάμεσα σε κρίσιμες αποφάσεις και το [πότε] οι πολίτες αναγνωρίζουν τις αλλαγές, ειδικά στην οικονομία».

Σημείωσε πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 2,2 έως 2,4% παρά την επιβράδυνση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ η προοπτική καλής σεζόν για τον τουρισμό και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης καταδεικνύουν πως «είναι πιθανότερο να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις παρά αρνητικές» τους επόμενους μήνες.

Υπάρχουν αντικίνητρα για επενδύσεις, αλλά...

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των πολιτικών που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσέλκυση επενδύσεων, αν και παραδέχτηκε ότι χρειάζονται βελτιωτικές αλλαγές.

Οι χρονοβόρες νομικές διαδικασίες που απαιτούνται για την εκτέλεση επενδύσεων «είναι κάποιες φορές αντικίνητρο για τους επενδυτές», είπε, όμως διευκρίνισε πως η υπομονή μπορεί να είναι απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιες φορές είναι καλύτερο να κάνεις κάτι κατά γράμμα, ακόμα κι αν απαιτεί χρόνο, προκειμένου να εγκαθιδρύσεις μία επένδυση, από το να κάνεις τα πράγματα δίχως βεβαιότητα και να βρεις τεράστιες δυσκολίες στο μέλλον», δήλωσε.

Αυτό όμως, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, δεν αναιρεί την ανάγκη να διευκολυνθεί η ζωή των επενδυτών. «Φυσικά αναγνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα, ότι πρέπει να [υλοποιήσουμε] περισσότερες μεταρρυθμίσεις – και οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο, εάν δεν τις κάνεις πέφτεις κάτω».