Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στην Αττάλεια θα δοκιμαστούν και πάλι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Τι θα συζητήσουν Κατρούγκαλος και Τσαβούσογλου



Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στο βιβλίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων που δοκιμάστηκαν πολύ την προηγούμενη χρονιά ειδικά με την προφυλάκιση και την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Σύντομο τετ α τετ στην τουρκική πρωτεύουσα είχε ο Γιώργος Κατρουγκαλος με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον περασμένο μήνα, ενώ και στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν μια ακόμα προπαρασκευστική συνάντηση. 

Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν βοηθήσει στην εμπέδωση ενός καλού κλίματος αν και σε γενικές γραμμές ξεπεράστηκαν τα επεισόδια που έχουν φέρει στο πρόσφατο παρελθόν τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας σε οριακό σημείο. Χθες ο Τουρκος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, σε συνέχεια των δηλώσεων Ερντογάν, σημείωσε πως, “η Ελλάδα με τρόπο προφανώς αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο, ισχυρίζεται την εφαρμογή του εναέριου χώρου 10 μιλίων, παρά το γεγονός ότι έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Ενώ η κατάσταση είναι αυτή, το να αντιλαμβάνεται η Ελλάδα ως μια απειλή τις πτήσεις της χώρας μας που είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο και να τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις δεν συνάδει απολύτως με τις συμμαχικές σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας”

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη την εξίσωση των τουρκικών παραβιάσεων με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης που γίνονται από την ελληνική πλευρά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα την προσεχή Πέμπτη οι δυο υπουργοί Εξωτερικών στην Αττάλεια αναμένεται να βάλουν στο τραπέζι δυο βασικά ζητήματα που απασχολούν τις δυο χώρες:

- Θα επιχειρήσουν να πιάσουν και πάλι το “νήμα” των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μετά τις επαφές των τεχνικών κλιμακίων που φαίνεται να έχουν προχωρήσει ορισμένα ζητήματα. Η μείωση της έντασης στο Αιγαίο αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο και το γεγόνος πως η τουρκική πτητική δραστηριότητα στο FIR Αθηνών στις 13 Μαρτίου, που συναντήθηκαν οι δυο υπουργοί στη βελγική πρωτεύουσα στο περιθώριο της διάσκεψης ΕΕ - ΟΗΕ για τη Συρία, ήταν μηδενική αποτελεί ένα καλό σημάδι.

- Το “αγκάθι” της απομάκρυνσης των εγγυήσεων και των στρατευμάτων από την Κύπρο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της συνάντησης των δυο επικεφαλής της διπλωματίας με δεδομένο πως η Άγκυρα δεν έχει καταθέσει τη δική της πρόταση, αλλά επιμένει απλώς στη διατήρηση της υπάρχουσας κατάσταση στο νησί. 

Τη στιγμή, πάντως που τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προβλέπουν πως δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ασκήσεις τις ημέρες των εθνικών εορτών οι γείτονες προετοιμάζονται για νέα στρατιωτική άσκηση στις 25 Μαρτίου ανάμεσα στο Καστελόριζο και στη Ρόδο. Οι επιχειρήσεις ξεκινούν στις 20 του μήνα και δεν είναι τυχαίο πως συμπίπτουν με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ που θα γίνει με τη συνδρομή των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις Ερντογάν - Νετανιάχου.

Σε σχέση με τη στάση της Άγκυρας η Κύπρος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και προς τον ΟΗΕ αναμένοντας τις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν στα νότια της Κύπρου τους επόμενους μήνες.