Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σκουρλέτης: Η λογική της ΝΔ ενθαρρύνει την ακροδεξιά σε όλες τις εκφράσεις της



«Εμείς δεν μπορούμε, σε καμιά περίπτωση, να παρεκκλίνουμε ούτε από το πνεύμα ούτε από το γράμμα της συμφωνίας», ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, με τηλεοπτικές του δηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέσω του ALPHA στηλίτευσε τις αντιδράσεις που προέκυψαν έπειτα από τις δηλώσεις Ζόραν Ζάεφ, για να τονίσει ότι «από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ενθαρρύνονται εθνικιστικοί κύκλοι» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει πάρει ακόμη θέση ως προς το σύνθημα «Η δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία», ενώ -ταυτόχρονα- θέτει ο ίδιος μειονοτικό ζήτημα.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «ενώ η κυβέρνηση υιοθετεί και τηρεί αυτήν την εθνική στάση απέναντι στα θέματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να θεωρεί ότι έχουν βάση τα όσα λέει ο κ. Ζάεφ και από την "πίσω πόρτα" να ανοίγει μειονοτικό θέμα, όπως έκανε προχθές με τις δηλώσεις του».

«Ο κ. Μητσοτάκης ενθαρρύνει τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της άλλης πλευράς όταν λέει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πατριώτες και λιγότερο πατριώτες, όταν μιλάει για την κυβέρνηση λέγοντας ότι εκχωρεί εθνική κυριαρχία. Αυτός ο δρόμος είναι ολισθηρός. Για να φτάσουμε τώρα να ακούγεται το σύνθημα -και να μην τοποθετείται ο κ. Μητσοτάκης- ότι η "Η δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία". Απέναντι σε αυτό δεν έχει πει τίποτα, λέξη, ο κ. Μητσοτάκης», παρατήρησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν περιμένω από τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη, οι οποίοι φλερτάρουν ανοιχτά με την ακροδεξιά, προέρχονται από την ακροδεξιά, να οριοθετηθούν απέναντι σε αυτήν τη λογική. Το περιμένων όμως, από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Διότι η Νέα Δημοκρατία μετά το 1974 είχε μια διαφορετική παράδοση, μια διαφορετική στάση απέναντι στα εθνικά ζητήματα. Δεν μπορεί τώρα να διολισθαίνει σε μια επικίνδυνη, διχαστική λογική, η οποία ενθαρρύνει την ακροδεξιά σε όλες τις εκφράσεις της» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

Τέλος, επισήμανε και το περιστατικό με τη δολοφονία στην Κέρκυρα ενός εργάτη γης με αφορμή ένα λεκτικό επεισόδιο, την προηγούμενη ημέρα, για το θέμα της Μακεδονίας. «Θα το αφήσουμε έτσι;», διερωτήθηκε.