Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σε Ήπειρο και Λευκάδα ο Μητσοτάκης - Τι είπε για τους φόρους και πότε θα ισχύουν οι μειώσεις



Ήπειρος και Λευκάδα είναι οι επόμενοι σταθμοί της πορείας του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Και οι δύο περιοχές τις οποίες θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της ΝΔ έχουν το δικό τους συμβολισμό: η Ήπειρος είναι η «έδρα» του Αλέξη Τσίπρα, καθώς μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και την Άρτα. Ενώ η Λευκάδα είναι μονοεδρική περιφέρεια και στην οδό Πειραιώς δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη μάχη των μονοεδρικών περιφερειών κι επιθυμούν το απόλυτο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εξακολουθεί να τηρεί χαμηλούς τόνους και να επιμένει στο θετικό λόγο και στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του κόμματός του, περιέγραψε με τη συνέντευξή του στον ΣKAI γι’ ακόμη μία φορά το πλαίσιο της οικονομικής του πολιτικής ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη φορολογία και τις συντάξεις. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι το νέο φορολογικό θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά θα ισχύσει από το 2020, δεδομένου πως για εφέτος δεν υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.

Ποιες θα είναι αυτές οι μειώσεις;

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου επιχειρήσεων, αλλά και ο χαμηλός εισαγωγικός συντελεστής για τη φορολογία εισοδήματος (9% έως 10.000 ευρώ), ο οποίος, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα, αναμένεται ν’ ανακουφίσει οικονομικά την πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων και κυρίως των επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, επίσης, στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα γι’ αυτές τις φοροελαφρύνσεις. «Τους Ευρωπαίους τους ενδιαφέρει να πάρουν τα λεφτά από την ανάπτυξη κι όχι από την υπερφορολόγηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ απέκλεισε και τα σενάρια νέων μειώσεων στις συντάξεις. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ακύρωσε με κατηγορηματικό τρόπο τα επιχειρήματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η απόψεις της Μιράντας Ξαφά για τις συντάξεις δεν απηχούν τις θέσεις της ΝΔ».

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, τόνισε γι’ ακόμη μία φορά ότι είναι κατά των απολύσεων και πως δεν πρόκειται να διώξει η κυβέρνηση της ΝΔ κόσμο από το δημόσιο τομέα, παρά θα κάνει στοχευμένες προσλήψεις και θα προχωρήσει την αξιολόγηση.