Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σ. Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει γνώση του θέματος των επενδύσεων



«Άγνοια» στο θέμα των επενδύσεων καταλόγισε στον Κυρ. Μητσοτάκη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ. στο Bloomberg στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε ότι η Ν.Δ. θα «ξεμπλοκάρει» τις επενδύσεις στις Σκουριές και στο Ελληνικό.

«Αναρωτιέμαι με ποιους κανόνες ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να προτείνει να αναπτυχθεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα, με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που εφαρμόζονται στη χώρα μας και ελέγχονται και από τους θεσμούς, ή κάποιους δικούς του κανόνες, που ουσιαστικά είναι κανένας κανόνας και τακτοποίηση μόνο των ημετέρων», δήλωσε ο κ. Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι εννοεί ότι θα δώσει τις άδειες για τις Σκουριές. Αν εννοεί ότι θα δώσει τις άδειες για την πρόσφατη απόρριψη των ερευνητικών εργασιών ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση από την αποκεντρωμένη διοίκηση για τη Θράκη -αυτό έγινε τις τελευταίες εβδομάδες- νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να το πει στα δημοτικά συμβούλια της Αλεξανδρούπολης, των Σαπών, στο περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, που ψήφισαν κατά αυτής της επένδυσης και εργασίας, δεν αφορά την κυβέρνηση» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σημείωσε ακόμη πως δεν έχει ακούσει τον κ. Μητσοτάκη «να τοποθετείται ούτε στο γιατί η εταιρεία δεν πληρώνει τα περιβαλλοντικά πρόστιμα και έχει κάνει προσφυγή στο δικαστήριο κατά της καταβολής των περιβαλλοντικών προστίμων, που αφορούν την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων στην περιοχή της Χαλκιδικής». Επίσης, πρόσθεσε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν έχει να πει τίποτα και για την καθετοποίηση αυτής της επένδυσης, που υποχρεούται να κάνει η εταιρεία και διεκδικούμε τόσα χρόνια, διότι θέλουμε να δούμε πώς θα ολοκληρώσει την υποχρέωσή της έναντι του ελληνικού δημοσίου και αυτό δεν έχει ακόμη κατατεθεί».

«Γιατί δεν ζητά αλήθεια, με βάση τα ελληνικά συμφέροντα, να ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι καθετοποίηση των επενδύσεων, κάτι το οποίο είναι κεντρικό ζήτημα για την Ελλάδα;» διερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος.

Αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό ο κ. Φάμελλος παρατήρησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τοποθετηθεί για τις επενδύσεις αποδεικνύοντας ότι δεν έχει γνώση του θέματος των επενδύσεων». «Μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι τοποθετήθηκε για το Ελληνικό, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αίτημα στο ΥΠΕΝ για έγκριση κάποιας μελέτης. Για ποια χρονοτριβή και ποια εμπόδια μιλά ο κ. Μητσοτάκης; Είναι φανερό ότι είτε οι σύμβουλοί του τον έχουν πληροφορήσει λάθος ή ότι η Ν.Δ. δεν έχει καν γνώση των μεγάλων επενδύσεων, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο με αυτό που επεδίωξε να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης» είπε για να προσθέσει: «Αν ήταν τόσο εμβληματική η επένδυση γιατί ψήφισαν έναν τόσο προβληματικό νόμο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ το 2012 και υπέγραψαν και μία σύμβαση το 2014 για το Ελληνικό, που πέρα από την ελλιπή διεκδίκηση συμφερόντων του δημοσίου είχε πολλά προβλήματα υλοποίησης».

«Δεν έχει κανένα πρόβλημα η επένδυση και επιπλέον έχουν προχωρήσει όλες οι μετεγκαταστάσεις φορέων που βρίσκονται εκεί, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το καζίνο που είναι μέρος της επένδυσης και προφανώς παρακολουθούμε την εκπόνηση των μελετών από την πλευρά του επενδυτή και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην έγκρισή τους. Άρα άγνοια επιδεικνύει για το Ελληνικό ο κ. Μητσοτάκης και είναι τραγικό αυτό για έναν άνθρωπο, που δηλώνει υπέρ των επενδύσεων».

Ερωτηθείς για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως «η δήλωση του Πρωθυπουργού για την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών, ιδιαίτερα όσον αφορά την επιδιωκόμενη συμφωνία με την ΠΓΔΜ απέδειξε δύο πράγματα, πρώτον ότι αποτελεί συνολική επιλογή της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού η προώθηση αυτής της συμφωνίας, διότι αν κάποιος τη χρέωνε μόνο στον Νίκο Κοτζιά κάνει λάθος και δεύτερον ότι το έργο του Νίκου Κοτζιά και οι επιλογές για αυτή τη συμφωνία παραμένουν στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησης».

«Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και χωρίς κανένα πρόβλημα στην κυβερνητική σταθερότητα στην υλοποίηση μιας εξωτερικής πολιτικής, η οποία πέρα από πλουραλιστική και πολυδιάστατη που την έκανε ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι και ουσιαστικά εθνικά συμφέρουσα», υπογράμμισε.