Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ: Δείτε την δημοσκόπηση



Όχι μόνο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτοδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει το Βαρόμετρο Public Issue για τον Φεβρουάριο του 2019, που είδε σήμερα (20.02) το φως της δημοσιότητας.  

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 39%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό 24,5%.  

Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 8,5% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 7,5%, ΚΚΕ με 6,5%, Το Ποτάμι με 1%, ΑΝΕΛ με 1%, Ένωση Κεντρώων με 1,5%, Ελληνική Λύση με 3% και Λοιπά κόμματα με 7,5%.

Όπως τονίζει η Public Issue, το βαρόμετρο του Φεβρουαρίου επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή και διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Βάσει των όσων προκύπτουν από την έρευνα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των κομμάτων που δημιουργήθηκαν τα τη «μνημονιακή περίοδο» όπως το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ αλλά παίρνει ψηφοφόρους και από την Ένωση Κεντρώων.

Σύμφωνα με την Public Issue η αποδυνάμωση των τριών κομμάτων λειτουργεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ με δυο τρόπους. Αφενός, η Νέα Δημοκρατία εισπράττει, στο επίπεδο της εκλογικής βάσης, μεγαλύτερο τμήμα της δυσαρέσκειας από την παρούσα διακυβέρνηση, αφετέρου γιατί η συρρίκνωσή τους διευκολύνει το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας και τη φέρνει πιο κοντά στη ΝΔ.

Η διαφαινόμενη αδυναμία από Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων να πιάσουν το 3%, δηλαδή να μην καταφέρουν να μπουν στην επόμενη Βουλή, εξισορροπείται -σύμφωνα με την Public Issue- από την πιθανή είσοδο στο Κοινοβούλιο της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, με αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να εξασφαλίζει, σχεδόν σε κάθε περίπτωση, την αυτοδυναμία. Όπως τονίζεται, με την εκλογική εκτίμηση στο 39%, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 160 εδρών, στο βασικό σενάριο της 6κομματικής Βουλής. Η αυτοδυναμία της απειλείται μόνο στην περίπτωση που το ποσοστό της προσεγγίσει το εκτιμώμενο κάτω όριό της, 35,5%. Σε ενδεχόμενη πεντακομματικής Βουλής, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει την αυτοδυναμία σε κάθε περίπτωση και φαίνεται να λαμβάνει από 153 έως 173 έδρες.

Δείτε εδώ το Βαρόμετρο Public Issue για την εκτίμηση εκλογικής επιρροής
 
Η Συμφωνία των Πρεσπών

Από το Βαρόμετρο της Public Issue δεν λείπει και η Συμφωνία των Πρεσπών. Στην ερώτηση «τι γνώμη έχετε», το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει «σίγουρα κατά«, το 7% «μάλλον κατά«, το 14% «σίγουρα υπέρ» και το 7% «μάλλον υπέρ«.Στην ερώτηση πως θα χαρακτήριζαν με μια φράση την αναγνώριση της πΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία«, το 38% απαντά «προδοσία«, το 19% «αναγκαίο κακό«, το 12% «έντιμο συμβιβασμό«, το 10% «εθνική καταστροφή» και το 8% «δίκαιη λύση«.Στο ερώτημα για το αν έπρεπε η Συμφωνία των Πρεσπών να τεθεί σε δημοψήφισμα, το 63% απαντά «σίγουρα έπρεπε«, το 7% «μάλλον έπρεπε«, το 20% «σίγουρα δεν έπρεπε» και το 8% «μάλλον δεν έπρεπε«.

Η πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα της Public Issue έγινε σε δείγμα 1.002 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, 1-14/2/2019.