Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πέντε καυτά μέτωπα προκαλούν ταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου



Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω του θέρους και να περιμένουμε το πρώτο γερό κύμα καύσωνα, στο πολιτικό σκηνικό, όμως, έχει βαρυχειμωνιά. Ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να περάσουν ανέφελες διακοπές, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να εφησυχάζει. Η χθεσινή ημέρα με το σκηνικό ρήξης στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, έδειξε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και το κυριότερο ότι τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.

Η κυβέρνηση έχει πολλά ανοικτά μέτωπα που καθιστούν το δρόμο μέχρι τις 21 Αυγούστου και τις φιέστες στην Πνύκα και το Καστελόριζο σε… μαραθώνιο μετ’ εμποδίων.

Το πρώτο μέτωπο είναι ασφαλώς αυτό που άνοιξε με τη Ρωσία. Η απέλαση διπλωματών, η απάντηση της Μόσχας, το «μπάχαλο» με το ποιος προσκάλεσε τον Λαβρόφ στην Αθήνα που δεν θα την δει, πάντως, το φθινόπωρο και η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου κυριάρχησαν χθες. Η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης είναι εμφανείς, όμως, δεν αποκλείει κανείς ένα νέο επεισόδιο, όπως π.χ. αποκαλύψεις που θα δένουν το σενάριο της ωμής παρέμβασης Ρώσων σε εθνικές υποθέσεις όπως το Μακεδονικό. Ή στην απέλαση ή μια χειρότερη «απάντηση» από την πλευρά της Μόσχας.

Αλλωστε, στην Αθήνα γνωρίζουν ότι Πούτιν και Ερντογάν είναι πιο κοντά τελευταία και μια ολική ρήξη στις ελληνορωσικές σχέσεις, πέραν των οικονομικών θα είχε και διπλωματικές επιπτώσεις.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Σχεδόν 150 ημέρες έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, όλοι πλέον είναι βέβαιοι ότι ο Ερντογάν θα τραβήξει το σχοινί και θα κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερους τους Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Μοναδικό όπλο του Μαξίμου είναι να συνεχίσει να διεθνοποιεί το θέμα και η Τουρκία να πιέζεται από το εξωτερικό, χωρίς πολλές ελπίδες.

Η οικονομία

Το τρίτο μέτωπο αφορά στην οικονομία. Οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ που θέτει θέμα μη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και απαιτεί νέες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και μετά το μνημόνιο, δείχνουν ότι οι φιέστες μπορεί να έχουν επικοινωνιακό όφελος, αλλά η καθημερινότητα θα είναι διαφορετική. Αλλωστε, το μπλόκο των Γερμανών στον ΦΠΑ στα νησιά έδειξε το αυστηρό πλαίσιο εποπτείας που θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, οι δανειστές επιχειρούν να κόψουν τα φτερά της κυβέρνησης η οποία προετοιμάζει νέο πακέτο παροχών ή νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν προειδοποιήσεις το επόμενο διάστημα και συστάσεις για πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

Το τέταρτο μέτωπο αφορά βεβαίως το Μακεδονικό και τη Βαβέλ που επικρατεί. Η χθεσινή ημερίδα στο υπουργείο Εξωτερικών ανέδειξε τις πολλές αντιθέσεις που υπάρχουν για τη συμφωνία των Πρεσπών και την προσπάθεια του κ. Κοτζιά να πείσει τους πολίτες ότι ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Όμως, το «πάρτι» χάλασε η ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Ζουράρι, αντιπροέδρου πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή. Η ξεκάθαρη αντίθεσή του Ζουράρι με φράσεις «έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής» ή «ακρωτηριάσατε το όνομα μας που είναι τμήμα της ταυτότητας μας», προκάλεσε την αντίδραση του Ν. Κοτζιά ο οποίος είπε «εδώ δεν είναι Βουλή» αλλά έδειξε να μη θέλει να συγκρουστεί. Αναδείχθηκε, ωστόσο, η πλήρης διάσταση απόψεων των δύο κυβερνητικών εταίρων και η επερχόμενη ρήξη όταν η συμφωνία φτάσει στη Βουλή.

Τι θα γίνει στα Σκόπια;

Κάτι που όμως δεν είναι απόλυτα σίγουρο καθώς οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα δεν είναι αυτές που περίμεναν οι υποστηρικτές της συμφωνίας. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ακόμη ο Ζάεφ δεν έχει πείσει τους πολίτες της χώρας του ενώ φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Από την άλλη, ιδιαίτερη ενόχληση προκαλούν οι συνεχείς δηλώσεις στελεχών της σκοπιανής κυβέρνησης για «Μακεδονία», αδιαφορώντας για τους όρους της συμφωνίας των Πρεσπών.

Και το πέμπτο και τελευταίο μέτωπο είναι τι θα κάνει ο πρωθυπουργός σε πολιτικό επίπεδο. Θα κάνει ανασχηματισμό και ποιους θα επιλέξει; Θα πάει στη ΔΕΘ με «χοντρό» πακέτο παροχών; Θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή σχεδιάζει τις κινήσεις του με το βλέμμα στο 2019; Δύσκολοι γρίφοι για τον πρωθυπουργό εν μέσω του καλοκαιριού.