Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Παυλόπουλος: Δικαστικά επιδιώξιμες οι γερμανικές αποζημιώσεις - Μέρκελ: Έχουμε ιστορική ευθύνη



Οι κουβέντες για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των ναζί πρωταγωνίστησαν στις κοινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και της Ανγκελα Μέρκελ. 

Ο κ. Παυλόπουλος είπε συγκεκριμένα ότι «πάγια θέση της Ελλάδας όπως σας είναι γνωστό για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι είναι  νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και δύναται να επιλυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκο δικαστικό φόρουμ με βάση των ευρωπαϊκό δικαιικο πολιτισμό».

«Έχουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική υποχρέωση και ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος των δύο κρατών» ήταν η απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα της κυρίας Μέρκελ.

Από εκεί και πέρα η κυρία Μέρκελ τόνισε: «Ευχαριστώ για την εγκάρδια συνάντηση. Μετά τη συνάντησή μας στο Βερολίνο έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος της Ευρωζώνης. 4 εκατ. Γερμανοί ήθεραν διακοπές. Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα. Ξεκινά μια νέα φάση την οποία θέλουμε να στηρίξουμε. Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να είμαστε τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.

Η Ελλάδα είναι σημαντικός τόπος επενδύσεων. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα αλλά τώρα υπάρχει ανάπτυξη και ελπίζω να είναι για όλους. Υπάρχει πληθώρα προκλήσεων στην Ευρώπη και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί. Συμμερίζομαι απολύτως την ελληνική θέση για το θέμα των προσφύγων, είναι θέμα που μας αφορά όλους.

Διαπιστώνω τις θαρραλές προσπάθειες της Ελλάδας στα δυτικά Βαλκάνια και αυτό έχει να κάνει με το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν είναι καλό μόνο για εκείνους αλλά και την Ελλάδα και όλους στην Ευρώπη».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Σας καλωσορίζω στην προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι ιδιαίτερη χαρά, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία στο Βερολίνο, στο 18 Ιανουαρίου του 2016. Συνέβη κάτι τότε, που ήταν πολύ σημαντικό. Διαλύθηκαν κάποιες παρανοήσεις, για μια ήδη ειλημμένη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ε.Ε., στην Ευρωζώνη. Ακολουθήσαμε σταθερά πορεία, κάνοντας πολλές θυσίες, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Μετά την άρση των παρανοήσεων, η Γερμανία μας στήριξε στην προσπάθειά μας».