Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

"Μπουρλότο" στη Βουλή: Σενάρια να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών



Κρίσιμες ώρες στη Βουλή για να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας απαρτίζεται από 55 μέλη, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή 27 προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και 28 είναι βουλευτές της αντιπολίτευσης, των ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοιΣε αυτή μετείχε και ο Σπύρος Δανέλλης εκπροσωπώντας το Ποτάμι, από το οποίο πλέον διαγράφηκε και θα πρέπει να αντικατασταθεί.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ λείπει τουλάχιστον μία ψήφος για να μπορέσει να εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών από την Επιτροπή.Ακόμη και στην περίπτωση που ο κ. Δανέλλης αντικατασταθεί από κάποιο βουλευτή του Ποταμιού ο οποίος θα δηλώσει «παρών», το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή θα είναι η ισοψηφία.

 

Προς ώρας ως διέξοδος μοιάζει το ενδεχόμενο να πάρει ο Σπύρος Δανέλλης μέσω κλήρωσης τη μία θέση του ανεξάρτητου βουλευτή στην Επιτροπή αντί του ανεξάρτητου Δημήτρη Καμμένου, που την κατέχει αυτή τη στιγμή ή να παραμείνουν και οι δύο και φυσικά να αυξηθούν τα μέλη της Επιτροπής γενικότερα με την προσθήκη 1 ή 2 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Για ν’ αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής θα πρέπει ο Πρόεδρος της Βουλής να επικαλεστεί τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης να ζητήσει να εκφραστεί η νέα κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, προσθέτοντας ενδεχομένως σε αυτή δύο επιπλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.