Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο αμαξοστάσιο Πυλαίας ο Σπίρτζης



Τον Σεπτέμβριο του 2018 πρόκειται να αφιχθεί στο αμαξοστάσιο Πυλαίας του μετρό Θεσσαλονίκης, ο πρώτος εκ των συνολικά 18 συρμών (τέσσερα βαγόνια έκαστος), ενώ εντός των επόμενων δέκα ημερών αναμένονται στον χώρο οι ράγες. Στο τέλος του επόμενου έτους θα ηλεκτροδοτηθεί.

Τα στοιχεία δόθηκαν κατά τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, στο project. Οι υπόλοιποι 17 συρμοί θα κάνουν εμφανιστούν στο αμαξοστάσιο Πυλαίας σταδιακά και όλοι θα βρίσκονται στη θέση τους τέλος του επόμενου έτους, αρχές του 2019.

Το έργο αμαξοστάσιο Πυλαίας βρίσκεται στο 60%, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Σπίρτζης, σε ποσοστό 90% έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες πολιτικού μηχανικού και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού. Εντός του αμαξοστασίου Πυλαίας βρίσκεται και το Κέντρο Ελέγχου του μετρό της πόλης και σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη «από αυτό το κέντρο ελέγχου, θα ελέγχεται όλη η λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης, με το αυτόματο σύστημα που έχει προβλεφθεί».

Τονίζοντας ότι στο αμαξοστάσιο Πυλαίας «χτυπά» η καρδιά του μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Σπίρτζης προανήγγειλε ότι σε αυτό θα στεγαστούν όλοι οι συγκοινωνιακοί φορείς της πόλης (ΟΑΣΘ και ΟΣΕΘ), ενώ όπως συμπλήρωσε «προφανώς, θα κρατήσει κάποια γραφεία και η Αττικό Μετρό για τις επεκτάσεις που θα γίνουν». Ειδικά για τις επεκτάσεις του δικτύου, ο υπουργός είπε: «Σε λίγο καιρό θα έχουμε ευχάριστα νέα για τις επεκτάσεις του μετρό Θεσσαλονίκης».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το έργο βρίσκεται στην τελική του ευθεία και ότι τηρούνται «πιστά» τα χρονοδιαγράμματα και ευχήθηκε στους μηχανικούς που μελέτησαν, συμμετέχουν και κατασκευάζουν το έργο, αλλά και στους εργαζόμενους, «να καμαρώσουν σε λίγο καιρό την ολοκλήρωση του αμαξοστασίου».

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι στο αμαξοστάσιο Πυλαίας προβλέπονται γραφειακές εγκαταστάσεις 10.000 τ.μ, εκτός από τους αποθηκευτικούς χώρους, αυτούς της συντήρησης, των συνεργείων κ.λπ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει κάποια πρόβλεψη σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολούνται στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας. «Εκτίμηση προς τα κάτω μπορεί κάποιος να κάνει αυτή τη στιγμή, προς τα πάνω όχι. Και αυτό γιατί σε λίγο καιρό θα έχουμε ευχάριστα νέα για τις επεκτάσεις του μετρό Θεσσαλονίκης, οπότε θα χρειαστούν περισσότεροι εργαζόμενοι» είπε.

Κατά τη σημερινή επίσκεψη του κ. Σπίρτζη στο αμαξοστάσιο Πυλαίας, έδωσαν το «παρών» η διοίκηση της Αττικό Μετρό δια του προέδρου της Γιάννη Μυλόπουλου, και τοπικοί άρχοντες κυρίως του Δήμου Καλαμαριάς.

Υπενθυμίζεται ότι το αμαξοστάσιο Πυλαίας εκτείνεται σε έκταση 50.000 τ.μ, ενώ έχει δομημένη επιφάνεια 120.000 τ.μ. και το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ. Όπως επισήμανε ο κ. Μυλόπουλος, «πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό έργο του μετρό, με ένα επιβλητικό σύμπλεγμα κτιρίων με μικτές κατασκευές και σιδερένια ζευκτά και γερανογέφυρες. Εδώ θα γίνεται ο σταυλισμός και η συντήρηση του τροχαίου υλικού, εδώ θα είναι το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του αυτόματου, χωρίς μηχανοδηγούς συστήματος κι από εδώ θα διοικείται το έργο».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, από το συγκεκριμένο αμαξοστάσιο «θα ξεκινούν κι σε αυτό θα καταλήγουν οι σήραγγες του μετρό, που ήδη διαπερνούν την πόλη μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό».