Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κοτζιάς: Δεν υπάρχει γενοκτονία, δεν υπάρχει τσάμικο ζήτημα



Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών από την  ανάρτηση ενός πανό, κατά τη διάρκεια αναμέτρησης του Euro 2016, περί «γενοκτονίας της Τσαμουριάς».

«Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. 100.000 Αλβανοί θύματα», ανέφερε το πανό, που ανέβασαν Αλβανοί, σε μία προκλητική κίνηση, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Ελβετία το Σάββατο.

«Δεν υπάρχει γενοκτονία, δεν υπάρχει τσάμικο ζήτημα», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας την Κυριακή στο Mega. «Αυτοί οι τσάμηδες που μιλούν για Τσαμουριά είναι απομονωμένοι στην Αλβανία. Κατά την επίσκεψή μου εκεί, τέσσερις φορές ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επανέλαβε ότι η χώρα του είναι πιστή στη συμφωνία και αναγνωρίζει τα σύνορα», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Οπως δήλωσε, έγιναν άμεσα όλες οι ενέργειες προκειμένου να μην επαναληφθεί αυτό, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία- και για λόγους ασφάλειας των παιχνιδιών- αλλά και στην κυβέρνηση της Αλβανίας, προκειμένου να καταδικάσει το γεγονός.

Επιπλέον, οι πρέσβεις των δύο χωρών στην Ελλάδα κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών. «Χρησιμοποιήσαμε όλα τα εν δυνάμει μέτρα της διπλωματίας», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ερώτηση γιατί έχει επανέλθει στην επικαιρότητα αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για συγκεκριμένες δυνάμεις στην Αλβανία, οι οποίες δεν είναι ευχαριστημένες με τον διάλογο που γίνεται με την Ελλάδα και προσπαθούν να τον υπονομεύσουν.

«Είναι πάντως απορίας άξιο πώς πέρασε αυτό το πανό, με τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την περίοδο», σχολίασε ακόμη ο κ. Κοτζιάς, αναγνωρίζοντας πάντως ότι ήταν άμεσες οι ενέργειες της UEFA προκειμένου να κατέβει το πανό και να μην το δείξουν οι κάμερες.