Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κατρούγκαλος για Πρέσπες: Κάποιες φορές βλέπουμε παρεκκλίσεις αλλά διορθώνονται…



Την πρόοδο που έχει σημειώσει η Βόρεια Μακεδονία στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας που οργάνωσε μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του και προεδρεύοντα του συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο, Τεοντόρ Μελεσκάνου, με προσκεκλημένο τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

 

Στην πρόσκληση για το πρόγευμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 20 υπουργοί της ΕΕ, συμμετοχή που χαρακτήρισαν διπλωματικές πηγές «εντυπωσιακή». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλοι οι συμμετέχοντες εξήραν τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πολιτικό κουράγιο των δύο κυβερνήσεων, ενώ υπογράμμισαν τη συμβολή της Συμφωνίας στην περιφερειακή σταθερότητα χαρακτηρίζοντάς την «πρότυπο επίλυσης διαφορών και υπόδειγμα του ευρωπαϊκού πνεύματος σε ό,τι τη αφορά τη συνεργασία και την επίτευξη συγκλίσεων».

«Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που κρίνεται ανάλογα με την πρόοδο που κάθε χώρα πραγματοποιεί. Η Βόρεια Μακεδονία έχει δείξει ότι θέλει να είναι ανοιχτή στις ευρωπαϊκές προοπτικές -και δείχνοντας πολιτικό θάρρος, προωθώντας και τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι το βασικό μήνυμα της Ελλάδας είναι ότι «όταν μια χώρα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο και να της ανοίξουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Σε ερώτηση για τη πρόοδο της εφαρμογής της συνθήκης των Πρεσπών, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε «γενικά ευχαριστημένος» και ξεκαθάρισε πως «οι δύο πλευρές θέλουν να εφαρμόσουν το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας».

«Υπάρχουν μερικές φορές που βλέπουμε παρεκκλίσεις από την εφαρμογή της, αλλά το θετικό είναι ότι κάθε φορά που το επισημαίνουμε στην άλλη πλευρά, διορθώνεται αμέσως το πρόβλημα το οποίο έχει υπάρξει», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.