Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Η κυβέρνηση «παγώνει» τους πλειστηριασμούς λόγω εκλογών - Ρίχνουν το «μπαλάκι» στην επόμενη κυβέρνηση..



Προς τα «πίσω» πηγαίνει, ανάμεσα στα άλλα και το πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λόγω της προκήρυξης προώρων εθνικών εκλογών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «παγώνει» τους πλειστηριασμούς φοβούμενη τη λαϊκή αντίδραση και μεταφέρει για άλλη μια φορά το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.

Μπορεί αρκετοί να πίστευαν ότι μετά τις ευρωεκλογές θα άρχιζε και πάλι να «χτυπάει» το ηλεκτρονικό σφυρί της εφορίας για τα ακίνητα των οφειλετών της, πλην όμως αναμένονται νέες καθυστερήσεις.

Το αποτέλεσμα; Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα δουλέψουν οι «μηχανές στο φουλ» βγάζοντας στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα «κόκκινων» δανειοληπτών – νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή οι εποπτικές αρχές, ΕΚΤ και SSM, πιέζουν τις τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, είτε με τις πωλήσεις πακέτων των προβληματικών δανείων, είτε με τον εξαναγκασμό μέσω πλειστηριασμών κατοικιών και άλλων ακινήτων των δανειοληπτών, να προβούν σε ρύθμιση καταβολής των οφειλόμενων.

Η Κομισιόν, άλλωστε, στην πρόσφατή έκθεσή της αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα των «κόκκινων» δανείων τονίζοντας ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην τεχνική επεξεργασία, προώθηση και έγκριση συστημικών λύσεων, που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών τους ανοιγμάτων, εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους.

Η έκθεση ζητά από την κυβέρνηση και τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επεξεργασία, προώθηση και έγκριση των σχεδίων που επεξεργάστηκαν αρχικά Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξετασθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές πολιτικής.

Οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν έχουν εξασφαλίσει καμία νομική προστασία αλλά και επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τα οποία έχουν λάβει στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι οι αναθεωρημένοι στόχοι των τραπεζών προβλέπουν συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 60 δις ευρώ, έναντι μείωσης 50 περίπου δις που προέβλεπαν αρχικά. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται μείωση των NPEs κατά 62% το διάστημα Ιούνιος 2018 – Δεκέμβριο 2021, με το υπόλοιπο των NPEs να καταλήγει στα 34,1 δις ευρώ στο τέλος της περιόδου.