Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Φτάνει στην Ελλάδα σήμερα ο Ερντογάν


Οι δηλώσεις Ερντογάν έκαψαν την σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα αλλά ο Τούρκος πρόεδρος το συνηθίζει να ανάβει φωτιές με τις δηλώσεις του και κάποιοι να τρέχουν την τελευταία στιγμή.
 
Θέμα iellada.gr
 
Σίγουρα δημιούργησε κλίμα με την επιθετική του πολιτική  καθώς ζήτησε αλλαγή συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας λίγο πριν πατήσει το πόδι του στην χώρα μας κάτι που θα έπρεπε να προκαλέσει την άμεση ακύρωση της πρόσκλησης στον Τούρκο πρόεδρο και ματαίωση της επίσκεψής του στην Αθήνα. Αλλά η Αθήνα μη έχοντας εμπειρία  από τέτοιες επιθέσεις και ούτε γνώσεις τελικά αρκέσθηκε στο να κάνει απλώς δηλώσει δυσαρέσκειας. 
 
Η κυβέρνηση είπε απλά ότι  «δεν το ξέραμε ότι θα έλεγε τέτοια πράγματα» και μάλλον δεν ενεργοποιήθηκε ως όφειλε απέναντι στον ελληνικό λαό και στο γόητρό της να ακυρώσει την επίσκεψη. Κάποιοι θα πουν , ναι αλλά θα δημιουργούνταν διπλωματικό επεισόδιο. Και ρωτάμε οι δηλώσεις Ερντογάν δεν ήταν ικανές για διπλωματικό επεισόδιο;
Πάντως είναι γεγονός ότι το συμπέρασμα από τις ως τώρα κινήσεις είναι ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία συνδιαλέγεται με τον Τούρκο πρόεδρο ακόμα και για θέματα ελληνικής κυριαρχίας! Και αυτό είναι ντροπή. 
 
Αν και η συνέντευξη του συναδέλφου Αλέξη Παπαχελά ήταν μια επιτυχία με όποιες συνθήκες και συμφωνίες και αν έγινε , το μόνο που θα παρατηρήσουμε είναι ότι δεν έπρεπε να αφήσει τον πρόεδρο Ερντογάν να προβεί σε ένα διάγγελμα όπως έκανε διότι είδαμε ουσιαστικά τον Τούρκο πρόεδρο να «αναθεωρεί» από μόνος του την Συνθήκη της Λωζάνης διαμέσου ελληνικής συχνότητας.
 
«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάννης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται μία επικαιροποίηση. Και η Λωζάννη σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση», χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο σε ποια  τελευταία γεγονότα  αναφέρεται.
 
Ουσιαστικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζητεί την επαναχάραξη των ελληνοτουρκικών συνόρων προς τα δυτικά λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει την επίσκεψή του και γι αυτό έπρεπε να ανακληθεί  η πρόσκληση από την Αθήνα.
 
Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος,ανέφερε απλώς  σε δήλωσή του πως η συνέντευξη Ερντογάν εγείρει "έντονο προβληματισμό" και ξεκαθαρίζει πως: «Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών».
Αυτόι σίγουρα δεν είναι κυβερνητική αντιμετώπιση απέναντι σε έναν ηγέτη που έρχεται στο σπίτι μας  για να μας φτύσει.
 
Δηλαδή όταν θα πάει στην Θράκη τι θα γίνει; 
 
Επικοινωνιακό πάρτι για τον Τούρκο πρόεδρο ετοιμάζεται στη Θράκη και αυτό η κυβέρνηση το κατάλαβε αργά γι αυτό και χθες μόλις έστειλε η προεδρία το πρόγραμμα Ερντογάν στο οποίο ουσιαστικά πρόσθετε ότι στην Θράκη θα υποδεχθούν και θα συνοδεύσουν τον Ερντογάν ο κύριος Κατρούγκαλος και ο κύριος Αμανατίδης. Έστω και την τελευταία στιγμή κατάλαβαν το σεργιάνι που ετοίμαζε ο Ερντογάν εκεί.
 
Πάντως το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι ο Ερντογάν έβαλε την εισαγωγή στη σημερινή του επίσκεψη με ένα μέρος συγκεκριμένο της συνέντευξής του λέγοντας ότι:
 
«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α ως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε».
Ναι καλά καταλάβατε μας είπε κατάμουτρα ότι αν η Ελλάδα ενοχλείται που εμείς στην Τουρκία έχουμε βλέψεις, ας καθήσει στο τραπέζι μαζί μας να την πείσουμε.