Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ένταση στη Βουλή- Α.Τσίπρας: «Ψηφίστε τα μέτρα» - Κ. Μητσοτάκης: «Τελειώσατε,καταλάβετε το»



Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι στη Βουλή ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη ψήφιση για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έκανε  ολομέτωπη επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας «Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας». 

Μάλιστα ο κ.Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του είπε πως είναι προσβλητικός ο όρος «παροχολογία» για τους πολίτες που στερήθηκαν τόσα επί τόσα χρόνια. «Σήμερα είναι μια χαρμόσυνη μέρα για εκατομμύρια συμπολίτες μας». Μάλιστα τον κάλεσε να ψηφίσει τα μέτρα.

 

«Κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε βήμα μας εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν λοιπόν για παροχολογία και για δωράκια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους «συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιολογούντες».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. Σχολίασε ότι αυτοί επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών «επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας έβλεπαν να ψηφίζετε Ναι σε όλα μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε».

«Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», σημείωσε.

«Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα, τόνισε. Και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

«Προχωράμε, όπως εξήγγειλα στη ΔΕΘ, στην πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Πρόκειται για θέσεις μόνιμου προσωπικού - οι οποίες θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ και θα κατανεμηθούν στις δομές των δήμων όλης της χώρας και η προκήρυξη θα γίνει άμεσα και με μέριμνα να αναγνωριστεί στο μέγιστο βαθμό η προϋπηρεσία και η εμπειρία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρόκειται για μια πράξη ευθύνης», τόνισε, «τόσο έναντι των συμπολιτών μας που έχουν απόλυτη ανάγκη της φροντίδας που παρέχει το πρόγραμμα, όσο όμως και έναντι των εργαζομένων, που για 18 ολόκληρα χρόνια επιτελούν πολύτιμο κοινωνικό έργο, ευρισκόμενοι στον αέρα, με συμβάσεις που καλύπτονται είτε από ΕΣΠΑ, είτε ειδικούς λογαριασμούς είτε άλλες πηγές χρηματοδότησης».

«Αυτό σήμερα τελειώνει. Μόνιμο προσωπικό, σταθερές θέσεις εργασίας, ουσιαστική αναβάθμιση ενός προγράμματος που παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας», είπε, για να σχολιάσει: «Ούτε αυτή είναι "παροχή" ή "δώρο", αλλά είναι μια καίρια παρέμβαση».

Ανταλλάξατε τις συντάξεις με το Σκοπιανό

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας «Είστε ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός» και ότι «το 2019 είναι έτος εκλογών και το τέλος της διαδρομής σας θα είναι οι κάλπες και ο ελληνικός λαός θα σας στείλει στην αντιπολίτευση. 

Σήμερα θα υποστείτε το μαρτύριο της αλήθειας. Όλη η πολιτική σας είναι μια μεγάλη απάτη» και στη συνέχεια πέρασε στην αντεπίθεση για το Σκοπιανό. 

Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να παραπλανά την κοινωνία, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «αν και νομίζετε ότι είστε πρωθυπουργός 100 ημερών, όλοι οι πολίτες ξέρουν ότι η πολιτική σας είναι μία μεγάλη απάτη. Σήμερα κλείνετε 1.447 σκοτεινές μέρες στην εξουσία».

Συνέχισε την επίθεσή του με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν «έχετε να πείτε κάτι για τις δηλώσεις Ζάεφ και τα μακεδονικά που πρέπει να διδάσκονται στην Ελλάδα. Ο κ. Ζάεφ κέρδισε ότι δεν του είχαν παραχωρήσει επί 27 χρόνια έξι πρωθυπουργοί, την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Εκεί που όλοι έλεγαν όχι εσείς είπατε ναι. Δεν συμφωνούμε με το σύνθημα "η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία" γιατί μόνοι σας το κάνατε, όλοι οι υπόλοιποι διαφωνήσαμε. Αν αύριο η χώρα βρεθεί να διαχειρίζεται πρόβλημα μακεδονικής μειονότητας δεν θα φταίμε οι βουλευτές που βρεθήκαμε απέναντι. Ακόμη και η Βουλγαρία διαφώνησε με την μακεδονική γλώσσα. Ανταλλάξατε τις περικοπές στις συντάξεις με το Σκοπιανό».

Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για αφωνία «στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ» και είπε ότι το κουβάρι αυτής της υπόθεσης τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέγνωσε τις 17 φορές που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και των ΑΝΕΛ αύξησαν τους φόρους. Μάλιστα χαρακτήρισε τη λίστα μαύρη λίστα των φόρων της κυβέρνησης. 

«Εσείς είστε αυτός που δεν άφησε τη χώρα να βγει από το 2ο Μνημόνιο. Εσείς φέρατε το 3ο Μνημόνιο. Επιδόματα αντί για δουλειές. Προκηρύξτε εκλογές μία ώρα αρχύτερα. Δώστε τη δυνατότητα στο λαό να αποφασίσει. Και να αποφασίσει για το Σκοπιανό. Ζητώ από τους Ελληνες να παραμείνουν ενωμένοι. Ο λαός να κρατήσει ψηλά και με ωριμότητα το φρόνημά του και χωρίς ακρότητες», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Μάλιστα έθεσε προ των ευθυνών τους και τους βουλευτές, ενώ κλείνοντας ζήτησε εκλογές και είπε στον πρωθυπουργό 

«Τελειώσατε , καταλάβετε το».