Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Έφτασε ο Τσίπρας στην Άγκυρα: Ποια θέματα θα πέσουν στο τραπέζι



Μετά τις 15:30 της Τρίτης (5/2/2019) προσγειώθηκε το αεροπλάνο της ελληνικής κυβέρνησης στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ενώ τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι και η υπουργός Εμπορίου, Ρουχσάρ Πεκτζάν. Στην ελληνική αποστολή, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα.

Το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα έρχεται σε μία άκρως δύσκολη συγκυρία καθώς το πρωί η Τουρκία επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν λάβει άσυλο στη χώρα μας, προσφέροντας αμοιβή 700.000 ευρώ για τον καθένα, ενώ μόλις χθες ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν έθεσε στην ατζέντα τη φερόμενη «τουρκική μειονότητα» και το θέμα των νησιών και του Αιγαίου.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει ως εξής:

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.
16:45 Συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
18:50 Δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
11:30 Μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
18:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδ