Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τσερνόμπιλ, 32 χρόνια μετά την καταστροφή

Πέρασαν 32  χρόνια από το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, ένα ατύχημα που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.

Με αφορμή τα 32  χρόνια που πέρασαν δημοσιεύουμε τις ίσως πιο απόκοσμες και μοναδικές φωτογραφίες που θα μπορούσανε να έχουν τραβηχτεί από το σημερινό Τσερνόμπιλ, ένα ατύχημα το οποίο έμεινε  ως το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία.

Οι απόκοσμες, μοναδικές φωτογραφίες από το σημερινό Τσερνόμπιλ τράβηξε ο φακός του φωτογράφου Vladimir Migutin. Συγκεκριμένα οι φωτογραφίες είναι από την πόλη Πριπιάτ. Η πόλη Pripyat (Πριπιάτ) είναι μια πόλη - φάντασμα στην Ουκρανία, καταχωρημένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως μνημείο της πιο τρομερής πυρηνικής καταστροφής στην παγκόσμια ιστορία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων και διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Για την ιστορία η πόλη Πριπιάτ επρόκειτο για κωμόπολη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπου σήμερα βρίσκεται στα εδάφη της Ουκρανίας. Ιδρύθηκε το 1970 για να στεγάζει τους εργάτες και τις οικογένειες τους του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ. Εκκενώθηκε στις 2:00 μμ στις 27 Απριλίου 1986 αμέσως μετά την έκρηξη του Νο. 4 Αντιδραστήρα του Εργοστασίου.

Παρακάτω μπορείτε να θαυμάσετε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που τράβηξε ο φωτογράφοςVladimir Migutin, στο διήμερο ταξίδι που έκανε στην περιοχή. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι η μητέρα φύση γεννά ζωή όπου και όπως μπορεί ακόμα και μετά τη μεγαλύτερη καταστροφή.