Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σπάνια φωτογραφία: Βόρειο Σέλας και ουράνιο τόξο μαζί

Δύο από τα πιο όμορφα ατμοσφαιρικά φαινόμενα του κόσμου αποτυπώθηκαν σε μια εντυπωσιακή και σπάνια φωτογραφία.

Το εντυπωσιακό βόρειο Σέλας καταγράφηκε μαζί με ένα σπάνιο φαινόμενο, ένα νυχτερινό ουράνιο τόξο πάνω από τη Λαπωνία το βράδυ της Τρίτης. Η εμφάνιση των δυο φαινομένων ταυτόχρονα, έγινε στο θέρετρο Lights Over Lapland στο Abisko, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου κι όσοι είχαν τη δυνατότητα να δουν το θέαμα από κοντά έμειναν έκπληκτοι.

Το Σέλας είναι το φωτεινό φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της Γης και μας εντυπωσιάζει με τα χρώματα που δημιουργεί στο νυχτερινό ουρανό. Η γενεσιουργός αιτία του Σέλαος είναι τα υψηλά ατμοσφαιρικά στρώματα από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωμάτων από τον Ήλιο. Το βασικότερο χρώμα του Σέλαος είναι το λευκό, όταν όμως παρατηρείται να έχει χρώματα, στα χαμηλότερα άκρα των ακτίνων που πέφτουν κάθετα εμφανίζεται το κόκκινο χρώμα και στα ανώτερα το πράσινο ανώτερο και το κίτρινο, τα οποία όμως εξαφανίζονται πολύ γρήγορα.

Από την άλλη, ακριβώς όπως τα ουράνια τόξα που έχουμε δει να εμφανίζονται την ημέρα, έτσι και τα ουράνια τόξα που εμφανίζονται το βράδυ, εκμεταλλεύονται το φως του φεγγαριού που ανακλάται και διαθλάται από τα σταγονίδια νερού σε μια ορισμένη γωνία. Ωστόσο, τα ουράνια τόξα που εμφανίζονται το βράδυ δεν αντιλαμβάνονται από το ανθρώπινο μάτι με το πλήρες φάσμα των χρωμάτων τους, αλλά συνήθως αντιλαμβάνονται σαν λευκά σώματα. Για να δημιουργηθεί το φαινόμενο ενός ουράνιου τόξου το βράδυ, το φεγγάρι πρέπει να είναι κοντά στη Γη ή να είναι γεμάτο και παράλληλα ο νυχτερινός ουρανός θα πρέπει να είναι πολύ σκοτεινός. Η πιο συνηθισμένη στιγμή εμφάνισης ενός τέτοιου ουράνιου τόξου είναι μερικές ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα ή πριν από την ανατολή του ηλίου.

Ο συνδυασμός των φαινομένων αλλά και η καταγραφή τους ταυτόχρονα είναι από τις πιο σπάνιες στιγμές της φύσης που αποδεικνύουν τη μαγεία και το μεγαλείο της.

Perierga.gr - Σπάνια φωτογραφία: Βόρειο Σέλας και ουράνιο τόξο μαζί