Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το παρθένο νησί με τους 150 κατοίκους που απέχει μια ώρα από τη Νάξο

Η Ηρακλειά ανήκει στις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες και αποτελείται από δύο οικισμούς: την Παναγία (ή Χώρα) και τον Άγιο Γεώργιο, όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού.

Η Ηρακλειά δεν έχει τράπεζες (εκτός από ένα ATM), βενζινάδικο, κάμπινγκ, λεωφορεία ή ταξί και κοινοτικές αρχές. Υπάρχει όμως ψιλικατζίδικο και ιατρείο. 

Εκεί θα βρείτε ηρεμία, καθαρά νερά, φρέσκο ψάρι και μυρωδάτες γαριδομακαρονάδες που ζαλίζουν ουρανίσκους, μια πανέμορφη χώρα για βόλτες

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να βάλετε στο καλοκαιρινό σας ιστορικό μερικές ημέρες διακοπών σε αυτό το νησί, ποσο μάλλον αν ο φετινός σας προορισμός είναι η Νάξος (από την οποία απέχει μία ώρα κι ένα τέταρτο με το καραβάκι). 

 
 

Μια καλή πρώτη γνωριμία με το νησί είναι η παραλία του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο λιμάνι. Η χρυσή άμμος, τα αρμυρίκια που χαρίζουν σκία και κάποια τουριστικά καταλύμμτατα είναι η θέα που θα έχετε καθώς θα κολυμπάτε στα νερά της.

 

 
ShutterstockShutterstock

Έχοντας κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις, η επόμενη παραλία που επιβάλλεται να κάνετε τις βουτιές σας είναι το Λιβάδι.  

Είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και απέχει μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια από τον Άγιο Γεώργιο. Χάρη στα αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά, το beach bar όπου θα βρείτε τα βασικά απαραίτητα για τις ώρες που θα περάσετε εκεί και την ταβέρνα που βρίσκεται σχεδόν δίπλα για τη στιγμή που θα νιώσετε τη θαλάσσινή πείνα, αυτή η παραλία προσφέρεται για όλοήμερο άραγμα.  

 

 
naxos.grnaxos.gr

Δύο παραλίες που αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμα σας είναι ο Καρβουνόλακος και η Αλιμιά. Εδώ, η πρόσβαση στα τιρκουάζ τους νερά γίνεται μόνο μέσω θαλάσσιου ταξί που θα βρείτε στο λιμάνι του νησιού. Η πρόσβαση από τα ορεινά μονοπάτια του νησιού προτείνεται μόνο αν είστε έμπειρη πεζοπόρος. Μάλιστα, στην Αλιμιά, υπάρχει και το βυθισμένο υδροπλάνο το οποίο χρονολογείται από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκεται σε βάθος 9 μέτρων και μπορείτε να δείτε μόνο με καταδυτικό εξοπλισμό.

 
 

Επιπλέον, να μην ξεχάσετε να :

Aναζητήσετε τις «σπείρες». Πρόκειται για σπειροειδείς βραχογραφίες που υπάρχουν ακόμη στο νησί και χρονολογούνται από την περίοδο της Πρώϊμης Χαλκοκρατίας και λέγεται ότι μέχρι σήμερα έχουν σωθεί 23. Θα τις βρείτε στο χωριό Παναγιά, στο ερειπωμένο χωριό του Αγίου Αθανασίου, στον Αγιο Μάμα και στην πλαγιά της Βορεινής Σπηλιάς. 

Επισκεφτείτε το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, που είναι από τα μεγαλύτερα των Κυκλάδων. Απέναντι από την είσοδο του σπηλαίου είναι μια μεγάλη σπηλιά και κάθε 28η του Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου, τελείται εσπερινός. 

Δοκιμάσετε (και να αγοράσετε) θυμαρίσιο μέλι. Είναι εξαιρετικό. 

 

 
Shutterstock