Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Φωτογραφικός φακός απαθανάτισε μαύρη λεοπάρδαλη μετά από 100 χρόνια

Η μυθική μαύρη λεοπάρδαλη τελικά υπάρχει. Αυτό μαρτυρεί το οπτικό υλικό που απαθανάτισε ομάδα βιολόγων στην Κένυα, που φωτογράφισε το ζώο για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια.

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το ζώο να περπατά περήφανα μετά από μήνες αναμονής και ψαξίματος.

«Το γεγονός ότι έχουμε περισσότερες από μία μαύρες λεοπαρδάλεις επιβεβαιωμένα σε αυτήν την περιοχή είναι πραγματικά σημαντικό, γιατί μας βοηθάει να γνωρίσουμε περισσότερα από όσα ήδη ξέρουμε για τη μαύρη λεοπάρδαλη στην Κένυα, όχι μόνο ότι είναι ένα σπάνιο φαινόμενο αλλά ότι βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό και αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρηση του είδους σε αυτήν την περιοχή γιατί δείχνει ότι οι λεοπαρδάλεις σε αυτήν την περιοχή μπορεί να είναι μοναδικές και ιδιαίτερες γενετικά» δήλωσε ο Νίκολας Πίλφολντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το μαύρο χρώμα προέρχεται από μία γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία οδηγεί σε υπερπαραγωγή μελανίνης στο τρίχωμα του ζώου, το αντίθετο δηλαδή του αλμπινισμού.

Παρότι το χρώμα της σπάνιας αυτής λεοπάρδαλης μοιάζει απολύτως μαύρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τη χρήση υπέρυθρης νυχτερινής όρασης κατά τη διάρκεις της νύχτας είναι δυνατόν να διακριθούν οι χαρακτηριστικές βούλες του αιλουροειδούς.