Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Αναβρασμός και δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό



Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για την ένταξη δύο ακόμη στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στο υπουργικό συμβούλιο. Λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα, οι φωνές διαμαρτυρίας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της «πασοκοποίησης» της κυβέρνησης ολοένα και αυξάνονται.

Το άνοιγμα προς τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο που τόνιζε διαρκώς ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ήταν αυτό που οραματίζονταν αρκετά στελέχη στην Κουμουνδούρου, καθώς είναι νωποί ακόμα οι χαρακτηρισμοί που εξαπέλυαν οι πρώην υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας πιθανότατα τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν για την επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που πραγματοποιήθηκε την παραμονή του ανασχηματισμού. Για τον ίδιο λόγο δεν είχαν διαρρεύσει από το Μαξίμου τα ονόματα του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα. 

Κριτική από «Αυγή» και Κυρίτση 

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ανασχηματισμό επιβεβαιώνεται και από την κριτική του διευθυντή της «Αυγής» που μετείχε μέχρι πρότινος στον στενό πυρήνα συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. «Αύξηση των πασόκων κατά δύο μονάδες παρουσίασε η κυβέρνηση μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Ήδη η Moody’s μας αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+», αναφέρει στο άρθρο του στην εφημερίδα ο Άγγελος Τσέκερης.

Τις απόψεις του διευθυντής της «Αυγής» συμμερίζεται απόλυτα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος αναπαρήγαγε με ανάρτηση του στο twitter την σκληρή κριτική για την ένταξη των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. 

Ήδη η Moody’s μας αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+. https://t.co/czugsA0YCw

— Γιώργος Κυρίτσης (@giorgoskyritsis) 17 Φεβρουαρίου 2019

Κρατάει χρόνια η κόντρα Κουρουμπλή – Μωραΐτη 

Την σκυτάλη των αντιδρώντων στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένας «πασοκογενής», ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχληση του για τα όσα έλεγαν στο πρόσφατο παρελθόν τα δύο νέα κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζει αρκετά καλά την περίοδο που και ο ίδιος υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

«Εγώ δεν θα πήγαινα στον ΣΥΡΙΖΑ αν είχα πει αυτά που έχει πει ο ίδιος» παράλληλα τόνισε με νόημα πως «ο καθένας πριν μιλήσει πρέπει να βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό του».  Άλλωστε είναι γνωστή εδώ και χρόνια η κόντρα του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Θάνο Μωραΐτη, καθώς και οι δύο εκλεγόντουσαν με το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία.  

Σκληρή γλώσσα από τους «53»

Η αύξηση των προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν και την αντίδραση της ομάδας των 53, καθώς σε άρθρο του ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη, ο Παύλος Κλαυδιανός ζητά την άμεση σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Στο άρθρο του αναφέρει ότι η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες,  χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη επιλογή ως «το λιγότερο λάθος» που δίνει έδαφος στην υπονόμευση της κυβέρνησης. 

Κουβέντα για τον ανασχηματισμό από Φίλη 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Νίκος Φίλης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρώην υπουργός μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στα Γιάννενα δεν είπε κουβέντα για τους δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επέλεξε να μιλήσει για τον ρόλο της Αριστεράς στο πολιτικό σκηνικό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ξανά την καρδιά των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, προβάλλοντας το έργο του, χωρίς να πέσει στη παγίδα της οξύτητας, που στήνει η ΝΔ. Να μιλάμε ειλικρινά. Να αναδεικνύουμε παντού το ήθος και το ύφος της Αριστεράς» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε τονίσει με νόημα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε πρέπει, να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ».