Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βράβευση Αρχιεπισκόπου Αλβανίας



Με την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση «Χρυσούς Αριστοτέλης», η οποία απονέμεται σπανίως και σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, τίμησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Κύριο Αναστάσιο, ύστερα από πρόταση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ, «ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος τιμάται για το τεράστιο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του τόσο κατά την παραμονή του στην Αφρική ως Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), όσο και για το τιτάνιο έργο της εκ του μηδενός ανασύστασης και αναδιοργάνωσης της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Τιμάται επίσης για τους αδιάλειπτους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την κοινωνική ισότητα, για την αποδοχή των πάντων χωρίς φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις, και γενικὰ για τη συνολική δράση και τη στάση ζωής του». Την έναρξη έκανε με την Προσφώνηση ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλής Α. Μήτκας.

Στη συνεχεια ακολούθησε ο Έπαινος του τιμωμένου από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητή Θεόδωρο Ι. Δαρδαβέση τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητή Αιμίλιο Δ. Μαυρουδή τον Πρόεδρο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητή Συμεών Α. Πασχαλίδη.

Ακολούθησε η Τελετή Απονομής και η Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος της Συγκλήτου και η Απονομή μεταλλίου «Χρυσούς Αριστοτέλης» από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα.

Τελειωνοντας η εκδήλωση έκλεισε με την Ομιλία του τιμώμενου, Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Κύριο Αναστάσιο, με τίτλο: «Θρησκευτικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη: ορισμένες επισημάνσεις».

Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης