Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Προσευχή του Αγίου Όρους για τον κόσμο



Ο νούς μας, ενωμένος με τον Θεό θα στραφεί και θα περιτριγυρίσει μέσα στα νοσοκομεία, όπου άλλοι χαροπαλεύουν, άλλοι υποφέρουν, σε ανθρώπους που πιέζονται και στερούνται ακόμα και τα αναγκαία τώρα με την οικονομική κρίση.

 

Η προσευχή στο Άγιον Όρος είναι για όλους. Γνωρίζουμε όλοι και ειδικότερα όσοι έχουν επισκεφθεί το Άγιον Όρος, ότι η αθωνική πολιτεία είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, που βρίσκεται πραγματικά μακρυά από τον «κόσμο»…

εκτός του κόσμου, μακράν του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα, ολόκληρη η αγιορειτική μοναστική κοινότητα, εδώ και χίλια τριακόσια χρόνια, από τότε που υπάρχει, εύχεται και προσεύχεται συνεχώς υπέρ όλου του κόσμου, υπέρ του σύμπαντος κόσμου. Μακρυά λοιπόν από τον κόσμο, εκτός του κόσμου, αλλά ευχόμενοι οι πατέρες, νύχτα και μέρα, θα λέγαμε, συνεχώς υπέρ του σύμπαντος κόσμου.

Άγιον Όρος και κόσμος… αυτές οι αντιφατικές σε πρώτη ακρόαση έννοιες, νομίζω ότι δεν είναι και τόσο αντιφατικές. Άλλωστε εμείς εδώ στα Μοναστήρια και τις Σκήτες, μπορεί μεγάλο μέρος της ημέρας να το αναλώνουμε μέσα στα διακονήματα και τα εργόχειρα, τα οποία πολλές φορές είναι κουραστικά και χρονοβόρα, όμως όταν θα βρεθούμε μέσα στον ναό, είτε στο Καθολικό της μονής είτε στο Κυριακό της σκήτης, είτε στο παρεκκλήσι εδώ του ησυχαστηρίου μας, θα απομακρυνθούμε από όλες αυτές τις μέριμνες των διακονημάτων και των εργοχείρων, που έχουμε τις καθημερινές, και θα βρεθούμε ενώπιος ενωπίω με τον Θεό, και μέσα απ᾿ αυτό τον διάλογο με τον Θεό, δεν θα ξεχάσουμε οπωσδήποτε και τον κόσμο.

Θα προσευχηθούμε για όλους, μέσα στις πολύωρες αγρυπνίες που έχουμε. Ο νούς μας, ενωμένος με τον Θεό θα στραφεί και θα περιτριγυρίσει μέσα στα νοσοκομεία, όπου άλλοι χαροπαλεύουν, άλλοι υποφέρουν, σε ανθρώπους που πιέζονται και στερούνται ακόμα και τα αναγκαία τώρα με την οικονομική κρίση, στους άνεργους, σε οικογένειες που κάποιο μέλος τους είναι μπλεγμένο με τα ναρκωτικά, σε ζευγάρια που το διαζύγιο κτυπάει απειλητικά την πόρτα του σπιτικού τους, στα τόσα προβλήματα που έχει ο κόσμος και ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι.

Όλους θα τους πάρουμε στην προσευχή μας, στο κομποσχοίνι μας, στην αγία προσκομιδή, και τους δικούς μας, τους γνωστούς αλλά και τους αγνώστους. Ο νούς μας θα τρέξει στον κόσμο, αλλά πάντα μέσα απ᾿ αυτήν την προοπτική που σας είπα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του μοναχού Παταπίου Καυσοκαλυβίτου, Άγιον Όρος. «Βηματίζοντας στον τόπο και την ιστορία του, Άγιον Όρος 2011»

Πηγή κειμένου: 

vimaorthodoxias.gr