Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 -

Το ποσοστό φτώχειας στην Αργεντινή, υπό τον Χαβιέρ Μιλέι, ξεπερνά το 50%



Το ποσοστό φτώχειας στην Αργεντινή έχει εκτοξευθεί στο 52,9% στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας της κυβέρνησης, σε ένα προειδοποιητικό σημάδι για τον πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι, καθώς η δημοτικότητά του αρχίζει να παραπαίει, γράφουν οι FT.

Το ποσοστό, που δημοσιεύθηκε από την εθνική στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη, είναι το χειρότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών και 11,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όταν βρισκόταν στο 41,7%, πράγμα που σημαίνει ότι 3,4 εκατομμύρια Αργεντινοί έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια φέτος.

Ο Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, έχει περικόψει τις δημόσιες δαπάνες σε μια προσπάθεια να μειώσει τον ετήσιο πληθωρισμό που εκτοξεύθηκε σχεδόν στο 300% τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι λένε ότι η βασική αιτία του υψηλού πληθωρισμού είναι το χρήμα που τυπώθηκε για τη χρηματοδότηση των δαπανών από τις προηγούμενες αριστερές κυβερνήσεις, αλλά η κατάργηση των ελέγχων των τιμών και η υποτίμηση του πέσο υπό τον Μιλέι συνέβαλαν επίσης.

Ο εκπρόσωπος του Μιλέι, Manuel Adorni, υποστήριξε την Πέμπτη ότι η Αργεντινή θα είχε οδηγηθεί σε υπερπληθωρισμό χωρίς το πρόγραμμα λιτότητας. «Μας είχαν αφήσει στα πρόθυρα να γίνουμε μια χώρα όπου σχεδόν όλοι οι κάτοικοι είναι φτωχοί», δήλωσε πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων.

Η κυβέρνηση αγωνίζεται να βγάλει τη χώρα από μια βαθιά ύφεση κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης των καταναλωτικών δαπανών και της πτώσης της βιομηχανικής δραστηριότητας και των κατασκευών λόγω του πληθωρισμού και της λιτότητας. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι οι περικοπές δαπανών χειροτερεύουν την οικονομία. «Η αδυσώπητη λιτότητα της κυβέρνησης πλήττει τις εργαζόμενες οικογένειες και τους ηλικιωμένους, βαθαίνοντας την κρίση αντί να παράγει λύσεις», δήλωσε η Βικτόρια Τολόσα Πας, μέλος των Περονιστών στο Κογκρέσο.