Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου: Ένα ορθόδοξο μοναστήρι στη Γαλλία - Δείτε ΒΙΝΤΕΟ



Η παρουσία ορθοδόξων μοναστηριών στην παραδοσιακά καθολική χώρα της Γαλλίας φαντάζει κάπως παράξενη, όμως στην καρδιά της χώρας, λίγο νοτιότερα της Γκρενόμπλ και της Λυών, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή βρίσκεται ένα ορθόδοξο μοναστήρι, παρόμοιο του οποίου δύσκολα μπορεί να βρει κανείς στη γαλλική επικράτεια.

Η μονή ξεκίνησε να δημιουργείται όταν ο Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός, Ηγούμενος τότε της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, ανέθεσε την ανέγερση και σύσταση της μοναστικής κοινότητας σε αγιορείτες μοναχούς γαλλικής καταγωγής. Έκτοτε, η Μονή του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου έλαβε το καθεστώς της λειτουργίας ως Μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, καθεστώς το οποίο τη διέπει έως και σήμερα.

Τη Μονή καθοδηγούσε ο Αρχιμανδρίτης Placide Desille, ο οποίος στις 7 Ιανουαρίου 2018 εκοιμήθη, ενώ ήταν καθηγητής στο Θεολογικό Ινστιτούτο Άγιος Σέργιος του Παρισιού και συγγραφέας μια σειράς θεολογικών βιβλίων, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα μεγάλων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων της Γαλλίας.

Η σημερινή εκκλησία (καθολικό της μονής) χτίστηκε μεταξύ 1988 και 1990, σε σχέδια ενός μοναχού της μονής, ο οποίος επέβλεπε και την πορεία των έργων ανέγερσης του καθολικού. Οι δε τοιχογραφίες φέρουν την υπογραφή του Yaroslav Dobrynin και της συζύγου του Galina, οι οποίοι θεωρούνται ίσως οι καλύτεροι σύγχρονοι Ρώσοι αγιογράφοι. Η Μονή του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου είναι ανοικτή στο κοινό συγκεκριμένες ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Οι λειτουργίες ακολουθούν το ορθόδοξο ημερολόγιο, αλλά τελούνται μόνο στη γαλλική γλώσσα.

 

 

Με πληροφορίες από dionisisfrance.wordpress.com