Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ένταση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος



Ενταση έχει δημιουργηθεί για μία ακόμα φορά στις σχέσεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, με αφορμή τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αρνήθηκε να διαβιβάσει, κατά τα ισχύοντα θέσμια, τις επιστολές – προσκλήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου που έχει καλέσει ο Πατριάρχης στο Φανάρι από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου 2018.

Επειτα από αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έστειλε απευθείας τις προσκλήσεις στους 36 Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, πράγμα το οποίο έχει εντείνει την ψυχρότητα που υφίσταται εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Ο τελευταίος δεν μετέβη, όπως είχε προγραμματιστεί και εξαγγελθεί, στους εορτασμούς για την αγιοκατάταξη του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη στην Εύβοια στις αρχές Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, στις 27 Αυγούστου συγκαλείται η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία ενδεχομένως να συζητηθεί και το ανακύψαν θέμα. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει να εκτεθεί το Φανάρι είναι σε περίπτωση που η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφασίσει να μην μεταβούν όλοι και οι 36 Μητροπολίτες των Νέων Χωρών στη Σύναξη του Φαναρίου, αλλά μία αντιπροσωπεία εκ τριών ή πέντε Μητροπολιτών.

πηγη:Εθνικός Κήρυκας