Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τήρηση των συμφωνηθέντων ζητούν οι Βρυξέλλες στο άκουσμα του κόστους για τα F-16



Η εξαγγελία για την αναβάθμιση των Ελληνικών F-16 με κόστος 2,4 δισ. ευρώ προκάλεσε την κινητοποίηση των Βρυξελλών.

Είναι χαρακτηριστικό πως αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δήλωσε σχετικά πως «αναμένουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι συνεπείς με τους στόχους του προγράμματος στήριξης και θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής» προσθέτοντας με νόημα ότι «οι θεσμοί θα κάνουν την απαραίτητη αξιολόγηση και των αμυντικών δαπανών, για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο ισχύει η παραπάνω δέσμευση».

Απέναντι στην κινητοποίηση αυτή των ευρωπαϊκών θεσμών, η Αθήνα απάντησε άμεσα και καθησυχαστικά.

Κύκλοι του Μαξίμου παρέπεμψαν σχετικά σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του χθες στον Real Fm επεσήμανε πως:

«Σε ό,τι αφορά τώρα το κόστος αυτής της αναβάθμισης η οποία ακριβώς, όπως σας έλεγα προηγουμένως, είναι αναγκαία, σε ό,τι αφορά τον ελληνικό Προϋπολογισμό, θα είναι ύψους 1,1 δις. Το σύνολο, βεβαίως, της συμφωνίας είναι 2,4 δις, αλλά αυτά δεν επιβαρύνουν τον ελληνικό Προϋπολογισμό. Είναι το σύνολο του Προϋπολογισμού του έργου. Το 1,1 δις θα επιβαρύνει τον ελληνικό Προϋπολογισμό σε ένα βάθος 10ετίας, 15ετίας».

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του χθες στο Brookings Institution αναφέρθηκε σχετικά τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «θα ήθελα να μην ξοδέψω ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζα αν οι γείτονες μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν είναι οικονομικό το θέμα, αλλά γεωστρατηγικό και ότι προσπάθησε να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα όπως έχει και ότι στόχος της Αθήνας είναι να διατηρηθεί η ισορροπία και σταθερότητα στην περιοχή.