Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συντάξεις: Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί αν θα ισχύσει η μείωση



Στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την τύχη των συντάξεων σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο αξιωματούχος δήλωσε πως η απόφαση περικοπής των συντάξεων θα ληφθεί έπειτα από την παράδοση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού και την εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικότερα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ξεκαθαρίζει πως υπάρχει μια σειρά γεγονότων. Με την ολοκλήρωση των εργασιών για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, Επιτροπή και EuroWorking Group (το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup) θα αναλάβουν να τον εξετάσουν και θα γνωμοδοτήσουν στο Eurogroup τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για τα ελληνικά αιτήματα. 

 

Στο θέμα των συντάξεων, αν υπάρχει αναφορά σε αλλαγή της συμφωνίας, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξετάσουν όλα τα αιτήματα της Ελλάδας και θα δουν κατά πόσο αρχικά βγαίνουν τα νούμερα και αν η ελληνική πλευρά έχει ορθά επιχειρήματα για τις αποφάσεις της. 

Στο Eurogroup του Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργου δεν θα υπάρξει επίσημη συζήτηση για Ελλάδα, παρά μόνο πιθανές συζητήσεις στο περιθώριο. 

Η υπόλοιπη ατζέντα του Eurogroup

 

Βασικό θέμα της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών θα είναι οι μεταρρυθμίσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Τα δύο θέματα που θα αναλύσουν οι Υπουργοί είναι από τη μια οι «αυτόματοι σταθεροποιητές» για τις χώρες της Ευρωζώνης, ως μηχανισμοί δημιουργίας αποθεματικών ασφαλείας σε περιόδους αντιμετώπισης κρίσεων και απο την άλλη η υπάρξη προληπτικής γραμμής πίστωσης η οποία θα δανείζει σε κράτη μέλη που δεν βρίσκονται σε κρίση αλλά χρειάζονται ρευστότητα.

Συζήτηση θα γίνει επίσης για τις προτάσεις Γιούνκερ, για την ισχυροποίηση του ρόλου του ευρωνομίσματος στην παγκόσμια σκηνή, όπως τις παρουσίασε στην πρόσφατη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 12 Σεπτεμβρίου, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.