Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στο στόχαστρο το Airbnb: «Δόκανο» στήνει το υπουργείο Οικονομικών



Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα (Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής) για την υποβολή των στοιχείων που αφορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

Όσοι ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb δεν θα πρέπει να ξεχάσουν ότι η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 26 Ιουλίου και πρέπει να δηλωθούν και τα εισοδήματα AirBnB που αποκτήθηκαν πέρυσι αλλά και μερικούς μήνες μετά τον εντοπισμό δεκάδων ιδιοκτητών που δεν δήλωναν το σχετικό εισόδημα.

Το υπουργείο Οικονομικών στήνει δόκανο σε όσους ενοικιάζουν τα ακίνητα τους μέσω Airbnb και δεν τα δηλώνουν ετοιμάζοντας τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. Για τις «πειρατικές» εκμισθώσεις στην AirBnb προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ θα γίνονται έλεγχοι από εφοριακούς με «καμουφλάζ».

Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Ιλίσια, Μετς) έχει κατακτήσει όλη τη χώρα. Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500 – 600 ευρώ το μήνα.

Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν ένα χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ θα γίνει η καταγραφή των ακινήτων και των εισοδημάτων. Τα στοιχεία που θα καταχωρούνται στη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» ανά βραχυχρόνια μίσθωση είναι μεταξύ άλλων:

– ο αριθμός εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»,

– το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης,

– η επωνυμία έκαστης ψηφιακής πλατφόρμας,

– τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη λήξη της μίσθωσης και

– ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.