Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σε πόσες ημέρες βγάζουν οι CEOs όσα οι υπάλληλοί τους σε ένα χρόνο;



Οι εργαζόμενοι στις μεγάλες επιχειρήσεις της Βρετανίας περιμένουν φέτος αυξήσεις στους μισθούς τους, παρά το Brexit. Κι όμως, οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEO) έχουν ήδη κερδίσει από τις 4 Ιανουαρίου, όσα εκείνοι θα λάβουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Δεν είναι μόνο στη Βρετανία η ψαλίδα στις αμοιβές του επικεφαλής και του μέσου εργαζομένου τόσο εξωφρενικά μεγάλη. Αναλύση του Bloomberg σε 22 χώρες αποκαλύπτει ότι η εικόνα είναι παρόμοια σε αρκετές ακόμη χώρες της Ευρώπης και ακόμη χειρότερη σε οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία.

 

Στην Αμερική ένας CEO χρειάζεται λιγότερο από δύο ημέρες (1,52 για την ακρίβεια) προκειμένου να βγάλει το ετήσιο εισόδημα του μέσου υπαλλήλου. Κάτι λιγότερο από δύο ημέρες (1,8) χρειάζεται ο επικεφαλής και στην Σουηδία, ενώ στην Κίνα περίπου 2,1 ημέρες και στη Νότια Αφρική τρεις. Στην Ινδία ο μέσος CEO βγάζει τις απολαβές 365 ημερών του υπαλλήλου σε οχτώ... ώρες, δηλαδή στο 1/3 της ημέρας. 

Όπως εξηγεί ο Σαμ Πιτσιγκάτι, συγγραφέας του βιβλίου «The Case of Maximum Wage», στις ΗΠΑ το χάσμα στις αμοιβές των επικεφαλής και των απλών εργαζομένων ήταν το 2016 οχτώ φορές μεγαλύτερο από ο,τι το 1980. Στις περισσότερες αμερικανικές εταιρείες ένας μέσος εργαζόμενος θα έπρεπε να δουλεύει... τρεις αιώνες για να βγάλει αυτά, που συνήθως κερδίζει ένας CEO σε έναν χρόνο. Στα MdDonalds θα χρειαζόταν 3.101 χρόνια!

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ οι μέσες ετήσιες απολαβές ενός CEO μεγάλης επιχείρησης υπερβαίνουν τα 14 εκατ. δολάρια.