Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Προεκλογικό δωράκι η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας



Πρωτοφανή σε διάρκεια παράταση πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Παρασκευή βράδυ, αφού εξέπνευσε και η διορία πληρωμής (ένδεκα ημερών) που είχε ανακοινωθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πληροφορίες προς το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) έκαναν λόγο για πρόθεση της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου να δοθεί νέα παράταση έως τέλος Ιανουαρίου ή, συνολικά, ένα μήνα παράτασης για πληρωμές των τελών κυκλοφορίας.

Απόφαση Παπανάτσιου δεν υπάρχει πάντως ακόμη. Ωστόσο κύκλοι της υφυπουργού Οικονομικών επιβεβαιώναν χθες βράδυ την πρόθεσή της να εκδώσει απόφαση, αποδίδοντάς την στα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, επειδή εμπόδισαν σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να πληρώσουν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Κωστή Πλάντζου.

 

Όπως όλα δείχνουν πάντως, η ανάγκη παράτασης προέκυψε κυρίως από την ανάγκη για επίδειξη «χαλάρωσης» μετά τα μνημόνια και όχι ευρύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών.

Αντιθέτως δημιουργούνται και ερωτηματικά για το αν και κατά πόσον εξυπηρετούνται όσοι είχαν αντικειμενικά προβλήματα και όχι κάποιοι άλλοι.  Και τούτο διότι:

 

 1.Η πρόθεση παράτασης «λόγω κακοκαιρίας» δεν θα καλύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, όσους δεν μπόρεσαν να καταθέσουν πινακίδες. Αυτοί θα είναι αναγκασμένοι έτσι να τις πληρώσουν κανονικά για ολόκληρο τον χρόνο, αλλιώς θεωρούνται εκπρόθεσμοι και αν τις καταθέσουν θα πληρώσουν τα διπλάσια!

 2.Η παράταση μπορούσε να ανακοινωθεί ενώ μαίνονταν τα έντοναν καιρικά φαινόμενα και όχι μετά τη λήξη τους.

 3.Παράταση «λόγω κακοκαιρίας» κατά ένα μήνα μετά την κανονική λήξη της διορίας πληρωμής θα δικαιολογείτο ίσως, εάν οι πληρωμές δεν μπορούσαν να γίνουν στις τράπεζες ή και ηλεκτρονικά (e-banking). Ωστόσο η διαρροή της κυβέρνησης μιλά για παράταση υπό τον όρον ότι τα τέλη θα πληρωθούν στην ΔΟΥ και όχι στις τράπεζες! Με άλλα λόγια, θα πρέπει όσοι δεν έσπευσαν να πληρώσουν ως τώρα, να περιμένουν να λιώσουν τα χιόνια και να απεγκλωβιστούν για να κατέβουν στις πόλεις να πληρώσουν τα τέλη στις κατά τόπους ΔΟΥ.

 4.Η παράταση δίδεται «οριζόντια» χωρίς περιορισμούς και αφορά και περιοχές που δεν επλήγησαν από την κακοκαιρία. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών απέφευγαν να απαντήσουν πόσους κατόχους ΙΧ αφορά η εν λόγω παράταση.

 

 Συμφωνα πάντως με πληροφορίες, έως 31 Δεκεμβρίου (που έληγε κανονικά η διορία πληωμής των Τελών) απέμεναν προς είσπραξη περί τα 110 εκατομμύρια ευρώ.   Δηλαδή περίπου 9 στους 10 τα είχαν πληρώσει κανονικά και 1 στους 10 «πόνταραν» στην παράταση που δόθηκε τότε. Άγνωστο παραμένει όμως ακόμα πόσοι τελικά δεν κατάφεραν επί 11 μέρες μετά να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, με την παράταση που είχε ήδη εκδοθεί.