Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Πως η κυβέρνηση με κόλπα αλά κάρτ κρύβει τις περικοπές από 2.500.000 συνταξιούχους - Το θέμα έφτασε στη Βουλή..



Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη από το Bankingnews ότι η κυβέρνηση με κόλπα αλά κάρτ κρύβει τις περικοπές από 2.500.000 «παλιούς» ασφαλισμένους (πριν την 31η /8/2016) των συντάξεων που έχουν επανυπολογιστεί με βάση τις αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου και δεν έχουν αποσταλεί από τον ΕΦΚΑ από τον Ιανουάριο τα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Όπως έγραφε το Bankingnews την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 αν και οι δεσμεύσεις ανέφεραν ότι στα εκκαθαριστικά των συντάξεων τον Ιανουάριο θα φαίνονταν οι όποιες αλλαγές, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και ουδείς γνωρίζει ακριβώς πότε θα γίνει.
Το θέμα έφτασε στη Βουλή με επερώτηση που κατέθεσαν την Παρασκευή 15 Μαρτίου οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Κουτσούκος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Δημ. Κωνσταντόπουλος και Μιχάλης Τζελέπης, σημειώνοντας ότι η «κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει και να παραπλανά τους συνταξιούχους, προκειμένου να αποφύγει- όπως νομίζει- την οργή τους, αποκρύπτοντας με μεθοδεύσεις την προσωπική διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, όπως προβλέπει το άρθρο 14 του Ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου)».
Το αρμόδιο Υπουργείο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται, αλλά εντελώς παραπλανητικά και στην προσπάθειά του να αποκρύψει τις μειωμένες συντάξεις που προκύπτουν για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, αναφέρεται προπαγανδιστικά στον αριθμό εκείνων για τους οποίους προκύπτουν αυξήσεις, τους οποίους υπολογίζει στις 600.000 περίπου, χωρίς καν να δίνει πραγματικά στοιχεία και να τους έχει ενημερώσει. Με βάση τα παραπάνω οι υπογράφοντες την επερώτηση βουλευτές ρωτούν:
Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί οι συνταξιούχοι για την προσωπική διαφορά του Αρ. 14 του Ν. 4387/2016;
Με βάση τη διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων, για πόσους συνταξιούχους προκύπτουν αυξημένες συντάξεις, για πόσους μειωμένες και για πόσους καμία διαφορά;
Έχει υπολογίσει η Κυβέρνηση για πόσο χρόνο θα παραμείνουν καθηλωμένες οι συντάξεις –εφόσον δεν υπόκεινται στον κίνδυνο της περικοπής - λόγω της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει, καθώς ο επανυπολογισμός τους είχε ως αποτέλεσμα να είναι πολύ μικρότερες από αυτές που ελάμβαναν πριν την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016;

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr