Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Νέος νόμος Κατσέλη: Η συμφωνία, οι αστερίσκοι και ο "διάβολος" στις λεπτομέρειες



Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» της ρύθμισης για την κύρια κατοικία και τότε θα φανεί η πραγματική εικόνα. Τα κομμάτια του παζλ της ρύθμισης θα πρέπει να συνδεθούν καθώς οι επιλεκτικές πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Η κυβέρνηση μιλάει για ένα νέο πλαίσιο προστασίας το οποίο θα καλύπτει μεγάλο αριθμό δανειοληπτών λόγω του διευρυμένου κριτηρίου αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αλλά και του ύψους των στεγαστικών δανείων που θα καλύπτονται, δεν «φωτίζει» όμως αρκετά τις λεπτομέρειες που στην πράξη θα αποδειχθούν αρκετά «σκληρές» για τους δανειολήπτες. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι –όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη- η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή για μόλις έναν χρόνο. Μετά, ο καθείς και η τύχη του. Όσοι δεν κάνουν αίτηση σε αυτό το χρονικό διάστημα, όσοι δεν πληρούν για κάποιο λόγο τα κριτήρια ή όσοι μπουν στη ρύθμιση αλλά δεν κατορθώσουν να φανούν συνεπείς (σ.σ η ασυνέπεια θα κρίνεται με την μη καταβολή τριών δόσεων) θα αποβάλλονται από τη ρύθμιση και θα έρχονται αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

Με βάση τα όσα υποστήριζαν χθες κυβερνητικές πηγές μετά και την ολοκλήρωση της νέας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, επήλθε περαιτέρω σύγκλιση των εμπλεκόμενων πλευρών ενώ είναι πλέον εφικτή η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Από τα όσα έγιναν γνωστά, οι τράπεζες έριξαν το βάρος στο να έχει ημερομηνία λήξης και η καινούργια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνουν οι ρυθμίσεις (σ.σ φαίνεται ότι ελήφθη απόφαση για διάρκεια ενός έτους) αλλά και στο να επιδιωχθεί το ταχύτερο δυνατό το «ξεκαθάρισμα» των 135.000 αιτήσεων που έχουν συσσωρευτεί στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν θα επιδιωχθεί να επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις μέσω της νέας πλατφόρμας. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι τράπεζες ζήτησαν συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας. Όπως για παράδειγμα, να μην μπορεί να καταφύγει κάποιος στην προστασία του νόμου όταν έχει κινηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού ή να μην μπορεί να αμφισβητήσει την τιμή του πλειστηριασμού χωρίς να έχει έκθεση από ανεξάρτητο ορκωτό εκτιμητή. Ο στόχος και αυτών των προτάσεων είναι να μειωθεί ταχύτατα ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλει και η υποχρέωση για πληρωμή του 30% της δόσης  που είχε αρχικά υπολογιστεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της προστασίας από τον πλειστηριασμό και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Πεδίο το οποίο χρήζει διευκρινήσεων αποτελεί και αυτό της διαδικασίας επιδότησης της δόσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι πλέον δεδομένο ότι η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα εξαρτάται από το εισόδημα. Όπως επίσης είναι δεδομένο ότι θα αξιολογείται κάθε χρόνο το ποιοι θα μπορούν να συνεχίσουν να επιδοτούνται και ποιοι όχι.