Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μέρκελ: Η τουρκική κρίση αποκαλύπτει την αξία του ευρώ



Να κοιτάξουν την υποτίμηση της λίρας και τις ισχυρές αναταράξεις στις τουρκικές αγορές καλεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, όσους αμφισβητούν το ευρώ. Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις σχολίασε πως είναι πολύ σημαντικό να διαθέτεις ένα ισχυρό νόμισμα, εναντίον του οποίου δεν είναι εύκολο να εξαπολύσουν επιθέσεις οι κερδοσκοπικές δυνάμεις. 

«Αυτές τις ημέρες είμαι χαρούμενη γιατί δεν λειτουργεί κάθε χώρα μόνη της, αλλά έχουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό σκοπό» είπε η Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην πόλη Γιένα. «Είμαι χαρούμενη που έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα, έναντι του οποίου δεν είναι τόσο εύκολο να επιδοθεί σε κερδοσκοπικές κινήσεις κανείς, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία» συμπλήρωσε. 

Yπενθυμίζεται ότι ακόμη και μετά το σημερινό ράλι  η λίρα εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες 40% από τις αρχές του έτους, γεγονός που όχι μόνο κατατρώει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών της χώρας, αλλά και οδηγεί στο χείλος του γκρεμού υπερχρεωμένες τουρκικές επιχειρήσεις με δάνεια σε αμερικανικό δολάριο. 

Κληθείσα να σχολιάσει και τις διαπραγματεύσεις της Ένωσης με το Λονδίνο, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινός τόπος και θα αποφευχθεί μία «άτακτη» έξοδος της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2019.