Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ιαπωνία: Πολύ πιθανή η εξαίρεση ορισμένων προϊόντων από τους δασμούς



«Μεγάλες πιθανότητες» ορισμένα ιαπωνικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου να εξαιρεθούν από τους αμερικανικούς δασμούς διαβλέπει ο υπουργός Εμπορίου, Χιροσίγκε Σέκο. 

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου θεωρεί αρκετά πιθανή την εξαίρεση για προϊόντα «τα οποία έχουν καθοριστική συμβολή στις αμερικανικές βιομηχανίες και για τα οποία δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές στην αγορά». 

Οι ιαπωνικές χαλυβουργίες, όπως είπε ο Σέκο, έχουν ήδη ενθαρρύνει τις αμερικανικές εταιρείες- πελάτες τους να πιέσουν την αμερικανική κυβέρνηση για εξαιρέσεις, ενώ διευκρίνισε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητά πλήρη εξαίρεση από τους δασμούς. 

«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην ανάγκη για πλήρη εξαίρεση της Ιαπωνίας» είπε. Σημειώνεται ότι η χώρα εξάγει προϊόντα χάλυβα 2 εκατ. τόνων ετησίως στην αμερικανική αγορά. Η ποσότητα αντιστοιχεί μόλις στο 5% των συνολικών ιαπωνικών εξαγωγών χάλυβα, αλλά οι ιαπωνικές χαλυβουργίες φοβούνται τις συνέπειες από έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο. Έντονη ανησυχία εκφράζουν και οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες.