Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χάος με το επίδομα ενοικίου: Γιατί «απειλούν» με αυξήσεις οι ιδιοκτήτες



Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για την εξασφάλιση του επιδόματος ενοικίου με μεγαλύτερο εμπόδιο το ηλεκτρονικό μισθωτήριο.

Το πρώτο ζήτημα, που έχει προκύψει έχει να κάνει με τη διάρκεια του μισθωτηρίου.  Χιλιάδες μισθωτήρια έχουν λήξει, ενώ σε άλλα η λήξη έρχεται πριν συμπληρωθούν έξι μήνες από την υποβολή της αίτησης. Όπως προκύπτει και από την κοινή υπουργική απόφαση για το επίδομα ενοικίου, το ηλεκτρονικό μισθωτήριο πρέπει να καλύπτει και το επόμενο εξάμηνο από τον μήνα της αίτησης.

Έτσι, για όσους κάνουν την αίτηση μέσα στον Μάρτιο, το μισθωτήριο πρέπει να παραμένει σε ισχύ για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ για όσους μπουν στη διαδικασία της αίτησης μέσα στον Απρίλιο θα χρειαστεί να είναι καλυμμένος και ο Οκτώβριος.

Σε όσες περιπτώσεις δεν είναι εξασφαλισμένη η ύπαρξη του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου με τις απαιτούμενες προδιαγραφές απαιτείται συνεργασία του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει εντάσεις, ειδικά στις περιπτώσεις που χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να πληρώσει και πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής του μισθωτηρίου.

Πολλοί τους ιδιοκτήτες φτάνουν στο σημείο να απαιτούν από τον ενοικιαστή να πληρώσει το ποσό των 100 ευρώ ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταγγέλλονται και πιεστικά «αιτήματα» για αύξηση του ενοικίου, επίσης από την πλευρά των ιδιοκτητών.

Οι συχνές ερωτήσεις για το επίδομα

Για να διευκολύνει τους δικαιούχους η ΗΔΙΚΑ έδωσε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί.

  • Υποβάλλω την αίτηση κι ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου, η αίτηση δεν εγκρίνεται με την αιτιολογία ότι το ποσό του ενοικίου είναι μηδενικό.

Ήταν πρόβλημα της ηλεκτρονικής διασταύρωσης από το αντίστοιχο πεδίο του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και έχει ήδη επιλυθεί. Παρακαλούμε δοκιμάστε να υποβάλετε εκ νέου αίτηση.

  • Γιατί ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου δεν μου αναγνωρίζει ότι υπάρχει ενεργό συμβόλαιο;

Δεδομένου ότι οι αιτήσεις για το Επίδομα εγκρίνονται για έξι μήνες, θα πρέπει και το μισθωτήριο συμβόλαιο να καλύπτει το ανωτέρω διάστημα, δηλαδή να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης. Άρα για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του Μαρτίου θα πρέπει το μισθωτήριο να μην έχει ημερομηνία λήξης πριν την 30/09/2019.
Εάν το μισθωτήριό σας δεν καλύπτει την παραπάνω προϋπόθεση, μπορείτε να παρατείνετε την ημερομηνία λήξης του μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, και μετά να υποβάλετε αίτηση για το Επίδομα.

Πως γίνεται η συναίνεση μέλους ηλεκτρονικά;

  • Η συναίνεση μέλους μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς του κωδικούς taxis.
    Όταν γίνει η αίτηση από τον αιτούντα και αποθηκευτεί προσωρινά, θα πρέπει τα άλλα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού να μπουν στην πλατφόρμα με τους δικούς τους κωδικούς taxis. Όταν θα μπουν στην πλατφόρμα, θα τους ζητηθεί αυτομάτως η συναίνεση για την αίτηση στην οποία έχουν συμπεριληφθεί ως μέλη του νοικοκυριού.
    Εάν τα άλλα μέλη του νοικοκυριού δεν έχουν κωδικούς θα πρέπει να αποκτήσουν μέσω της ΔΟΥ.
    Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί μέσω του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας με την προσκόμιση του έντυπου συναίνεσης υπογεγραμμένου από όλα τα ενήλικα μέλη.
  • Τι απαιτείται για την πιστοποίηση της πενταετούς παραμονής στη χώρα του ατόμου που υποβάλλει αίτηση;

Εφόσον δεν διασταυρώνεται ηλεκτρονικά η πενταετής παραμονή στη χώρα, θα πρέπει να προσκομισθεί στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας κάποιο αποδεικτικό (π.χ. αποδεικτικό φοίτησης σε σχολείο, φορολογική δήλωση προηγούμενων ετών όπου ο αιτών έχει δηλωθεί ως προστατευόμενο μέλος, αποδεικτικό εργασίας κλπ).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η υποχρέωση πενταετούς παραμονής ισχύει για το άτομο που υποβάλει την αίτηση είτε είναι αλλοδαπός είτε ημεδαπός.

  • Το Επίδομα ενοικίου αφορά μόνο όσους έχουν μισθωμένη κατοικία ή και αυτούς που έχουν στεγαστικό δάνειο;

Το Επίδομα ενοικίου είναι προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους