Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα υπέρ των πολλών



Απόδειξη ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα υπέρ των πολλών, χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το πακέτο των μέτρων που ψηφίστηκε στη Βουλή και τίθεται σε ισχύ από σήμερα, σημειώνοντας ότι ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις «από πολιτικές δυνάμεις κολλημένες στην πολιτική της λιτότητας».

«Το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου. Ένα ισορροπημένο σχέδιο, που άρχισε να φαίνεται μετά το καλοκαίρι του 2018, που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο και για την ανάπτυξη και για το κοινωνικό κράτος. Η Ελλάδα, εκτός μνημονίου πια, αλλάζει σελίδα όχι με ουδέτερο τρόπο, αλλά υπέρ των πολλών» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 
 

«Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό ήταν οι αναμενόμενες: ανακούφιση από τους πολλούς και αμφισημίες από τους συνήθεις ύποπτους: συγχρόνως μας κατηγορούν για λαϊκισμό και παροχολογία, και, την ίδια στιγμή, ότι δίνουμε λίγο, λες και έχουμε ένα εναλλακτικό κοστολογημένο σχέδιο από την αντιπολίτευση που θα επέτρεπε περισσότερα» σημειώνει, προσθέτοντας: «Στο εξωτερικό είχαμε αυστηρή αντίδραση από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, και τον επικεφαλής του ΕΛΚ και υποψήφιο για την προεδρία της ΕΕ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μίλησε για το success story της κυβέρνησης και ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για την οικονομική και νομισματική πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί, για το ό,τι η ελληνική κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει στην τήρηση των στόχων. Και αυτά αναμενόμενα. Βλέπετε η μακροοικονομική πολιτική δεν είναι ουδέτερη και προφανώς θα υπάρχουν αντιδράσεις από πολιτικές δυνάμεις κολλημένες στην πολιτική της λιτότητας. Για αυτό, εκτός από στρατηγική, έχουμε δημιουργήσει και τις απαραίτητες συμμαχίες».

Ο ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων, ήδη από την Παρασκευή, και μετά τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ, πιστώθηκε σε όλους ανεξαιρέτως στους συνταξιούχους η 13η σύνταξη» ενώ, όπως συμπληρώνει, «από σήμερα, οι καταναλωτές θα δουν μειωμένες τιμές σε βασικά είδη στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων και στα καταστήματα εστίασης». Παράλληλα, συνεχίζει, «οι νέοι λογαριασμοί σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο θα είναι φθηνότεροι, λόγω της μετάταξης του ΦΠΑ από το 13% στο 6%».

Σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ρφορία σε έως και 120 δόσεις, ενώ από μεθαύριο,Τετάρτη, περίπου 1.300.000 ασφαλισμένοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για ρύθμιση των οφειλών τους σε, επίσης, έως και 120 δόσεις.