Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έρχεται (;) νέα βόμβα από το ΣτΕ για περικοπές συντάξεων



Στις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη των περικοπών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις.

Στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η «βόμβα» της περασμένης εβδομάδας, που ήταν η είδηση πως κρίνονται ως αντισυνταγματικές οι διαδικασίες ενοποίησης του ΕΦΚΑ και που μπορεί να επεκταθεί και στις ασφαλιστικές εισφορές, ίσως να έχει και συνέχεια.

Σύμφωνα με  τα dikaologitika.gr , είναι πιθανό εάν το ΣτΕ αποδεχτεί κάποια ή κάποιες από τις αιτήσεις ακυρώσεως περικοπών που έχουν κατατεθεί, να προκύψει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα. Πρόκειται για περικοπές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και ειδικότερα, αφορούν το σκέλος της εφαρμογής του μοντέλου της "προσωπικής διαφοράς". Πρόκειται για ένα μοντέλο που εφαρμόζεται όχι μόνο σε κύριες, αλλά και σε επικουρικές συντάξεις και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις έως 18%. Για να λειτουργήσει το μοντέλο αυτό, από 1.1.19 και μετά, όπως ορίζει ο νόμος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού όλων των συντάξεων, κάτι που φαίνεται ότι έχει συμβεί.

Οι περικοπές που θα πραγματοποιηθούν θα αναλύονται στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων, ώστε να γνωρίζουν έγκαιρα οι τελευταίοι τι απώλειες εισοδήματος θα έχουν. Αν σε όλα αυτά, έρθει μια απόφαση του ΣτΕ που θα ανατρέπει το συγκεκριμένο καθεστώς, είναι προφανές ότι "τινάζει στον αέρα" όλη τη διαδικασία περιορισμού της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που θεσμοθετήθηκε εδώ και μία διετία, με το νέο Ασφαλιστικό (ν.4387/2016), γνωστό και ως "νόμο Κατρούγκαλου"