Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Επιδότηση δανείου: Μπόνους στη δόση, αλλά τα αγκάθια παραμένουν



Επιδότηση δανείου προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με σκοπό, όπως είπε, την εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, και αυτό ενώ ακόμα εκκρεμεί η οριστικοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο έρχεται σε αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη και στο οποίο οι θεσμοί δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει.

 

Την ίδια ώρα στον «πάγο» βάζουν οι τράπεζες έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών δανειοληπτών που θα πληρούν τα κριτήρια που θα προβλέπει το νέο πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τράπεζες προχώρησαν σε ένα άτυπο μορατόριουμ, το οποίο έχει σαφή προεκλογικά χαρακτηριστικά, με το αιτιολογικό ότι μέχρι τον Ιούνιο δεν θα είναι έτοιμη η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τρέξει τις νέες ρυθμίσεις.

Το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ένα απόθεμα 31.049 πλειστηριασμών (έως χθες), οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με ημερομηνία εκτέλεσης έως τον Σεπτέμβριο του 2019, τους δίνει αυτή τη δυνατότητα.

-Ποια είναι τα σημεία τριβής κυβέρνησης – δανειστών;

-Γιατί εκφράζουν ενστάσεις οι Τράπεζες;

-Ποια είναι τα κριτήρια της επιδότησης για τους μακροχρόνια ανέργους;

-Πώς αντιδρούν οι καταναλωτικές οργανώσεις