Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Deutsche Bank- Commerzbank: Κατά της συγχώνευσης οι «πέντε σοφοί» της Γερμανίας και ο Ενρία της ΕΚΤ



Οι πέντε οικονομολόγοι, που απαρτίζουν το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Ειδικών, γνωστοί και ως οι «πέντε σοφοί», που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση σε καθοριστικής σημασίας θέματα για την οικονομία, τάσσονται κατά της προοπτικής συγχώνευσης των Deutsche Bank και Commerzbank.

Οι Κρίστοφ Σμιντ, Λαρς Φελντ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, Αχίμ Τρούγκερ και Φόλκερ Βίλαντ φοβούνται ότι σε περίπτωση μίας κρίσης στην νέα «παγκόσμια τράπεζα» που θα προκύψει από τη συγχώνευση, θα κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος. «Δεν έχουμε πειστεί ότι αυτή είναι μία καλή λύση» τόνισε η Ίζαμπελ Σνάμπελ σε συνέντευξη Τύπου. «Ύστερα από μία συγχώνευση τέτοιου είδους είναι σαφές πως μία τόσο μεγάλη τράπεζα δεν μπορεί ποτέ να αφεθεί να βυθιστεί» εξήγησε, προσθέτοντας πως η ομάδα των «σοφών» συμβουλεύει κατά της δημιουργίας ενός μεγάλου εθνικού πρωταθλητή. 

«Θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν μάθαμε τίποτα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Από κάθε οπτική, είναι μία πολύ κακή ιδέα» προειδοποίησε, υπενθυμίζοντας πως οι τραπεζικές διασώσεις με τα χρήματα φορολογουμένων στοίχισαν ακριβά την περίοδο 2008-09. 

Κατά της δημιουργίας ενός εθνικού ή ευρωπαϊκού πρωταθλητή τάχθηκε ο Αντρέα Ενρία, νέος επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα εθνικών ή ευρωπαϊκών πρωταθλητών. Όταν είσα εποπτική αρχή, δεν πρέπει να προωθείς κάτι τέτοιο» σχολίασε στους Financial Times.