Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΔΕΗ: Στο χείλος της χρεοκοπίας… με ζημιές 904 εκατ. ευρώ



Τον κίνδυνο της συνέχισης της λειτουργίας της ΔΕΗ επισημαίνει η Ernst & Young, ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής-λογιστής στην ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή: «Οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της Εταιρείας και του Ομίλου υπολείπονταν κατά €949 εκατ. και €708 εκατ. των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα. Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ οδηγήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 903,8 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη χρήση του 2018. Το 2017 είχε παρουσιάσει κέρδη έπειτα από φόρους 237,7 εκατ. ευρώ, πέρυσι έγραφε ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ ημερησίως, όπως είχαν αποκαλύψει και «τα ΝΕΑ»

Στο προαναφερόμενο μέγεθος έχουν συνυπολογισθεί και οι δύο πωλούμενοι λιγνιτικοί σταθμοί, μέσω των θυγατρικών της εταιρειών Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ και Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ, ενώ χωρίς αυτές οι ζημιές περιορίζονται… στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ήτοι στα 542 εκατ. ευρώ, από κέρδη μετά φόρων 127,6 εκατ. ευρώ το 2017.