Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς να γλιτώσετε από τον φόρο. Τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων



Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον φόρο εισοδήματος έχουν οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα και κατά το προηγούμενο έτος δεν εισέπραξαν μέρος αυτών ή το σύνολο των ενοικίων.

Όσοι λοιπόν θέλουν να γλιτώσουν από τους πρόσθετους φόρους θα πρέπει, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2018, θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

Το Taxis θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο και η διαδικασία υποβολής θα διαρκέσει έως και τον Ιούνιο.

Πώς φορολογούνται τα ενοίκια

Τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία τα οποία αποκτήθηκαν το 2018 φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές από 15% έως και 45%. Συγκεκριμένα το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος του, ως εξής:

  • 15% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 1 μέχρι 12.000 ευρώ,
  • 35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ,
  • 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από 35.001 και άνω.

Επιπρόσθετα, επειδή τα εισοδήματα από ενοίκια προστίθενται στο συνολικό εισόδημα των φορολογούμενων από κάθε πηγή και εφόσον συνολικά υπερβαίνουν ετησίως τις 12.000 ευρώ επιβαρύνονται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στην οποία ισχύουν συντελεστές κλιμακούμενοι από 2,2% έως και 10%.